Politiet henlegger Verdibankens anmeldelse

I begynnelsen av januar politianmeldte Verdibanken sin tidligere forretningspartner Nils-Johan Pedersen. Nå har politiet henlagt saken, melder Vårt Land.

Det var Da­gens Næ­rings­liv (DN) som satte søke­ly­set på Verdi­ban­kens in­ves­te­rin­ger i no­vem­ber i fjor. DN for­tal­te om Nils-Jo­han Pe­der­sen, som for­val­ter 100 mil­lio­ner kro­ner i det grå va­luta­mar­ke­det.

- Her er alle kjenne­tegn på en bløff, sa Thore John­sen til DN den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pon­zi-svin­del

Fi­nans­eks­per­ter har snak­ket om en så­kalt pon­zi-svin­del, en py­ra­mide­spill­va­ri­ant.

- Sty­ret mis­ten­ker at ban­ken er ut­satt for et in­ves­te­rings­berage­ri [...] Vi føler oss rett og slett lurt og ført bak lyset, ut­tal­te da­væ­ren­de nest­le­der i sty­ret, Bente Tho­mas­sen til Vårt Land.

Det var sel­ska­pe­ne Carat Fi­nan­ci­al Group og Forex Feeder Verdi­ban­ken hadde plas­sert flere mil­lio­ner kro­ner i. Før jul ba ban­ken om å få pen­ge­ne til­ba­ke av Nils-Jo­han Pe­der­sen, som kon­trol­le­rer begge sel­ska­pe­ne, men da pen­ge­ne ikke kom innen fris­ten, po­liti­an­meld­te Verdi­ban­ken Pe­der­sen.

Blant kun­de­ne er Verdi­ban­ken selv, samt top­pe­ne i Verdi­ban­ken og me­nig­he­ten Oslo Krist­ne Sen­ter. Det ble lovet 6 pro­sent av­kast­ning i må­ne­den, og flere fikk ga­ran­ti­er på ge­vins­ten.

Ikke sik­kert det er straff­bart

Da Pe­der­sen ikke holdt fris­te­ne som Verdi­ban­ken hadde satt for å til­ba­ke de ut­stå­en­de 9 mil­lio­ne­ne, ble han an­meldt av Verdi­ban­ken. Nå er altså saken hen­lagt.

- Det skjed­de etter at vi hadde hatt inne per­soner i Verdi­ban­kens le­del­se til avhør, sier Rune Skjold til Vårt Land. Han er leder for Fi­nans­grup­pen ved Fi­nans- og miljø­kri­mi­na­li­tets­sek­sjo­nen i Oslo Po­liti­dis­trikt. Men­tor Medi­er, som eier avi­sen Vårt Land, er Verdi­ban­kens tred­je størs­te eier, med en andel på 7,38 pro­sent.

Iføl­ge Skjold ble po­li­ti­et gjort opp­merk­som på at det fort­satt fore­gikk en dia­log med Pe­der­sen om til­bake­be­ta­ling. Det kom også frem at bank­le­del­sen i Verdi­ban­ken ikke så en til­bake­be­ta­ling fra Pe­der­sen som helt uten­ke­lig.

- Når det fore­lø­pig ikke er sik­kert at det har skjedd et straff­bart for­hold, er ikke dette po­li­ti­ets sak. Et for­hold er ikke straff­bart før ban­ken har inn­satt eller be­vist faren for tap, sa Skjold til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fi­nanstil­sy­nets an­mel­del­se hen­lagt

De siste må­ne­de­ne har flere av ban­kens styre­med­lem­mer gått av, og Verdi­ban­ken har er­kjent at plas­se­rin­ge­ne var for dår­lig ­kvalitetssikret.

Fi­nanstil­sy­nets an­mel­del­se av Carat Fi­nan­ci­al Group er også hen­lagt, da in­ves­te­rings­mu­lig­he­te­ne som Pe­der­sen har for­mid­let ikke hører til under Fi­nanstil­sy­nets an­svars­om­rå­de.

Iføl­ge Skjold ble po­li­ti­et i disse sam­ta­le­ne opp­merk­som på at det fort­satt fore­gikk dia­log med Pe­der­sen om til­bake­be­ta­ling, og at bank­le­del­sen fort­satt så det som mulig at Pe­der­sen kunne komme til å til­bake­be­ta­le de ute­stå­en­de be­lø­pe­ne.

Fi­nanstil­sy­net vil i nær frem­tid komme med sin til­syns­rap­port om Verdi­ban­kens in­ves­te­rin­ger.

(Dagen)

Verdibank-skandalen

  • Dagens Næringsliv (DN) skrev i november om Nils-Johan Pedersen som forvalter 100 millioner kroner i det grå valutamarkedet.
  • Pedersen har ingen konsesjon­ til å forvalte penger. Han sender­ pengene til et selskap i USA som ifølge selskaps­registeret ble nedlagt i 2004. Ingen har villet si hvem som håndterer pengene. Eksperter sier varsellampene bør blinke hos kundene, og synes det hele minner om en pyramidespillvariant, en såkalt ponzi-svindel.
  • Blant kundene er Verdibanken selv, samt toppene i Verdibanken og menigheten Oslo Kristne Senter. De var blitt lovet svært høy avkastning­ (6 prosent i ­måneden), og flere fikk garantier på gevinsten.
  • Pedersen har ikke holdt fristene som Verdibanken satte for å få tilbake sine totalt utestående 9 millionene. I januar ble Pedersen derfor politianmeldt av Verdibanken.
  • følge DN er det gjennom Verdibanken-direktør Toralf Østli at ­Pedersen fikk innpass i en krets av kristne investorer.
  • De siste månedene har flere av bankens styremedlemmer gått av, og Verdibanken har erkjent at plasseringene var for dårlig ­kvalitetssikret.