BLÅ-BLÅ:– Vi skal fornye og forenkle og forbedre, sa statsminister Erna Solberg torsdag etter det første drøye halvåret som regjeringssjef. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix

Poker, ståhjuling og vår felles fremtid

Vi håper Erna Solberg makter å etablere et stabilt flertall som kan sikre en borgerlig seier også etter stortingsvalget i 2017.

– Vi skal fornye og forenkle og forbedre, sa statsminister Erna Solberg torsdag etter det første drøye halvåret som regjeringssjef. Det er en programerklæring som beskriver mye av politikken i en moderne velferdsstat. De politiske partiene strides i stor grad om å effektivisere og maksimere utnyttelsen av etablerte ordninger, og om å reformere disse.

Dette er et grunnleggende godt tegn. Samtidig gjør det at forskjellene mellom partiene blir mindre tydelige. I praksis er det mye sosialdemokrati-lignende tankegods i partiprogrammene til de fleste partiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen forskjeller er det selvsagt likevel. En av de viktigste målestokkene er i hvilken grad partiene klarer å se langt frem og forstå hvordan de tilsynelatende små valgene vi foretar i dag, vil påvirke oss noen år eller tiår frem i tid.

Statsministeren trakk i sin oppsummering frem saker som økt satsing på etter- og videreutdanning av lærere, økt tempo innen innovasjon, konkurransekraft og forskning, og rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse. Dette er saker som gjelder grunnleggende samfunnsforhold. De valgene regjeringen tar, vil kunne få store konsekvenser på lang sikt.

Samme dag som statsministeren oppsummerte regjeringens arbeid så langt, leverte også regjeringspartner Fremskrittspartiet sin vurdering av egen innsats. – Den utvidede taxfreekvoten er et klart uttrykk for en ny politisk kurs, sa Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til NTB.

I Hagesæters begrunnelse finnes det flere vesentlige grep, som endringer i skattepolitikken, herunder fjerning av arveavgiften. Det finnes dessuten en vilje til å rydde opp i unødig byråkrati som det er grunn til å glede seg over. Det er også positivt med satsing på både vei, helse og politi. Men Fremskrittspartiets vekting av ulike saker gjør at det også blir nødvendig å stille en del spørsmål om hva som er viktigst.

Hagesæter ramser videre opp følgende seire: muligheten til å bytte tobakkskvoten i to flasker vin på flyplassen i forbindelse med taxfree-handel. Økt utsendelse av kriminelle utlendinger. Styrket kontroll med utenlandske vogntog. Billigere båtmotorer. Høyere fartsgrenser. Fjerning av bomstasjoner. Ja til poker, proffboksing og ståhjulinger, endringer i plan- og bygningsloven – og dessuten nye regler som gjør det lettere å importere amerikanske biler. For ikke å snakke om tiggerforbud, økt åpning for snøscooterkjøring og raskere behandling av asylsøknader.

Det er gode tanker i mange av disse forslagene. Men det er ikke så lett å se at dette samlet sett er de mest grunnleggende spørsmålene regjeringen trenger å bruke kreftene sine på når det gjelder å utvikle det norske samfunnet videre.

Vi er glade for at den sittende regjeringen erstattet de rødgrønne. Vi håper Erna Solberg makter å etablere et stabilt flertall som kan sikre en borgerlig seier også etter stortingsvalget i 2017. I dette fellesskapet mener vi også at Kristelig Folkeparti har sin naturlige plass, mer enn i allianse med partiene til venstre for sentrum. Uavhengig av dette håper vi at landets regjering evner å ta kloke beslutninger i de viktigste spørsmålene for vår felles fremtid.

Les også
Frp får 9,4 prosent på ny måling
Les også
Regjeringen vil åpne for mer salg og info om alkohol
Les også
Hauges politiske arv
Les også
Regjeringen oppnevner digitalt sårbarhetsutvalg