Fredag oppnevner regjeringen et digitalt sårbarhetsutvalg. Her er statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på Politihøgskolen i Oslo. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Regjeringen oppnevner digitalt sårbarhetsutvalg

Et utvalg som skal kartlegge samfunnets digitale sårbarhet oppnevnes i statsråd fredag. Rapporten skal være klar i september neste år.

– Det er snart 15 år siden forrige sårbarhetsutvalg la fram sin rapport. Siden da har det skjedd enormt mye som påvirker den digitale sårbarheten vår. Så å si alt i det moderne Norge er digitalisert. Å nedsette et nytt utvalg nå er veldig viktig, slik at de får kartlagt hvor stor sårbarheten er og foreslått konkrete tiltak som kan redusere denne, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Professor Olav Lysne, skal lede utvalget på fire kvinner og fire menn. Lysne er professor i IKT ved Universitetet i Oslo (UiO) og arbeider for tiden ved Simulasenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helhetsbilde

Utvalget skal beskrive områder hvor det digitale Norge er sårbart, og utfordringene i dag og i nærmeste fremtid. De skal også vurdere hvilke konsekvenser denne sårbarheten kan få for enkeltmennesker, næringsliv og samfunnssikkerhet.

– Dette vil bli både innhenting av informasjon og mye nybrottsarbeid. De fleste store private og offentlige aktører har i dag planer og strategier, men å vurdere disse og sårbarheten og så se det i et helhetlig perspektiv, vil være veldig nyttig, sier Anundsen.

Han er også svært opptatt av at arbeidet må gjøres fort.

– Jeg vil ha målrettede tiltak på bordet raskt og har en fundamental tro på at utvalget får levert til fristen. De har ikke god tid, men 15 måneder bør være nok.

Lært av Lærdal

Et konkret eksempel på digital sårbarhet var da en Telenor-mast gikk opp i flammer under storbrannen i Lærdal i januar. Da kollapset telekommunikasjonen i området. Politi, brannvesen og Forsvar måtte finne alternative måter å nå hverandre på.

I februar etterlyste leder av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), og lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), et digitalt sårbarhetsutvalg og sa det hastet:

– Moderne teknologi gjør oss mer sårbare, både for naturkatastrofer og angrep. Det krever en annen beredskap enn før. Derfor ønsker vi oss et digitalt sårbarhetsutvalg med et bredt mandat og en omfattende utredning, sa Tajik tilDagbladet.

Anundsen understreker at arbeidet med utvalget begynte før henstillingen fra Arbeiderpartiet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er glad for at det er politisk oppslutning om dette.

Litt blåøyd

Anundsen tror tillitsfulle nordmenn kanskje ikke er klar over hvor raskt digital sårbarhet kan får store konsekvenser for dem:

– Tenk hvis for eksempel betalingssystemer faller sammen, slik at du ikke får tatt ut kontanter, betalt med kort i butikker eller betalt regninger på nett. Eller hva om Statnett sviktet en iskald vinternatt, slik at husstander sto uten strøm? Vi har også lagret utrolig mye data privat og i offentlig sektor på ulikt vis. Men er denne informasjonen tilfredsstillende sikret mot tap og innsyn? IKT-kriminaliteten øker, og den lønner seg, dessverre. Det er tiltak på plass mot noe av dette, men hvor gode er de? Alt dette vil vi ha svar på, sier justisministeren.