Pegida vil fortsette å demonstrere mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Marsjen mandag går som planlagt til tross for truslene mot Pegida i Tyskland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Pegida-marsjer kan spre seg til flere norske byer

Truslene mot Pegida i Tyskland stanser ikke Pegida-marsjen i Oslo, som mandag går som planlagt. Samtidig er flere Pegida-marsjer under planlegging i flere andre norske byer.

Mandagens Pegida-marsj vil gå som planlagt til tross for trusler mot den islamkritiske gruppen i Tyskland. Det sier Pegida-talsmann Max Hermansen (54) til NTB.

I den østtyske byen Dresden forbyr politiet mandag alle offentlige ansamlinger utendørs etter terrortrusler mot den islamkritiske gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Avlysningen i Tyskland påvirker oss alle. Det er tragisk at vi mister noe av ytringsfriheten fordi noen ikke liker det vi sier, sier Hermansen.

Motdemonstrasjon

Ifølge politiet deltok 190 mennesker i marsjen i Oslo forrige mandag. Hermansen håper flere vil gå sammen med dem mandag.

– Jeg blir glad hvis det kommer 250, men jeg håper på 400. Vi er forberedt på å gå hver mandag i lang tid framover. Vi håper at flere og flere vil gå sammen med oss, og ser at dette er en bra måte å vise vår mening på, sier talsmannen.

Facebookgruppen Oslo mot Pegida har samtidig varslet en motdemonstrasjon mot Pegida-marsjen i Oslo. Politiet er varslet om dette.

– Vi hadde en god dialog med dem sist, og vi satser på at det går like rolig for seg denne gangen. Men vi er forberedt på at det kan skje ting, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

Flere byer

Hermansen forteller at flere har henvendt seg om at de ønsker å starte opp egne marsjer i flere norske byer.

– Det diskuteres å starte opp egne marsjer i Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg og Lillehammer. Dette er meget entusiastiske mennesker som ønsker å gjøre det samme i sin by, sier Hermansen.

– Vi må begynne å gå for å vise alle dem som sitter på gjerdet om at det nå er alvor. Vi kan ikke lenger bare sitte å se på den store elefanten i rommet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fakta om Pegida

* Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten ( Pegida) ble grunnlagt i Dresden i oktober 2014.

* Gruppen har de siste månedene arrangert ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.

* Demonstrasjonene har spredt seg til andre deler av Tyskland, men i vesttyske byer har motdemonstrasjonene samlet langt flere mennesker.

* Tysklands statsminister Angela Merkel tok avstand fra bevegelsen i sin nyttårstale.

* Sist mandag deltok rundt 25.000 mennesker i Pegidas demonstrasjon i Dresden

* Den siste tiden har Pegida-demonstrasjonene også spredt seg til flere andre europeiske land.

* Søndag la tysk politi ned forbud mot offentlige ansamlinger utendørs i Dresden, etter en terrortrussel mot denne ukens Pegida-demonstrasjon. Pegida avlyste demonstrasjonen, men sier at gruppen ikke vil stanse sine ytringer.

* I Oslo ble det sist mandag holdt en Pegida-demonstrasjon som samlet 190 personer. Initiativtaker Max Hermansen ønsker å holde ukentlig demonstrasjoner.

(Kilde: Ritzau, NTB)

NTB

Les også
Marsjerte mot islamsk påvirkningPegida