Pave Francis smilte bredt til de mange som ventet på ham utenfor Basilica di Santa Mari på Trastevere-plassen i Roma søndag 15. juni. Foto: AFP / FILIPPO MONTEFORTE/ NTB Scanpix

Pavens første europatur går til Albania

Albania blir det første europeiske landet som får besøk av pave Frans. Den katolske kirkens overhode besøker landet i september.

Målet med reisen er å vise respekt og minnes dem som led under kommunismen. Landet, som i flere tiår var et av verdens mest isolert, ble av diktator Enver Hoxha erklært som verdens første ateistiske stat i 1967.

En talsmann for Vatikanet sier paven ønsket at hans første europabesøk skulle være til et «land i utkanten», hvor vedvarende fattigdom og forfølgelse av religiøse har vært en del av historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paven reiser på en dagstur til Albanias hovedstaden Tirana 21. september for å «oppmuntre et land som lenge har lidd under konsekvensene av fortidens ideologier».

En av de mest avholdte personene i den katolske kirken i moderne tid, Mor Teresa, var for øvrig av albansk opprinnelse. Nonnen som virket blant Kolkatas fattige, ble saligkåret i 2003, kun seks år etter sin død. Saligkåring er det tredje av fire steg fram mot kanonisering.

Paven har tidligere besøkt Brasil og Midtøsten. I tillegg til Albania, foreligger det planer om reiser til Sør-Korea i august og Sri Lanka og Filippinene i januar.

Pave Frans

Jorge Mario Bergoglio ble født 17. desember 1936 i Buenos Aires, Argentina. Foreldrene var italienske innvandrere.

13. mars 2013 ble han utpekt som biskop av Roma og dermed pave for verdens katolikker

Tidligere var han erkebiskop for Den romersk-katolske kirke i Argentina

Han er første jesuitt og den første fra det amerikanske kontinentet som er blitt pave.

Les også
Paven, Peres og Abbas ber om fred
Les også
Paven ba troende lære av Abraham
Les også
Pave Frans på rundtur i Midtøsten
Les også
- Hatkriminalitet i Israel før pavebesøk