PETERSPLASSEN: Michael Haddad hadde med seg en gren av et sedertre da han møtte pave Frans.

Paven til klimaaktivist i rullestol: – Be for meg på Nordpolen

Michael Haddad er lam fra brystet og ned og kan aldri gå igjen. Men han strekker seg langt for å skape blest om ansvaret for skaperverket.

Onsdag møtte libaneseren pave Frans under generalaudiensen på Petersplassen. Her ba han paven velsigne hans oppdrag i Arktis. Svaret han fikk fra den katolske kirkelederen, har satt seg fast i hodet.

Haddad ble skadet for livet i en vannscooterulykke, men den tidligere idrettsmannen og eventyreren lar seg ikke stanse selv om han er lenket til rullestolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er såkalt goodwillambassadør for miljøet, utnevnt av FN.

Paven ba om forbønn

– Da jeg fortalte min historie til den hellige far, la han hånden på hodet mitt. Jeg sa at vi vil bringe et budskap om menneskelighet i tjeneste for jorden og miljøet, sier Haddad til Vatikanets nyhetsbyrå.

«Be for meg på Nordpolen», repliserte paven.

– Jeg kan ikke få denne setningen ut av hodet mitt. Det ga meg styrke og føde for tanken. Jeg følte meg mer forpliktet, ikke lenger alene, men har paven med meg for å skape forandring.

Les også
Paven tar generaloppgjør i ny bok: – Markedsøkonomien må reguleres

– Tro på vår Skaper

Det arktiske prosjektet skal gjennomføres i februar eller mars neste år. Som så mye annet er det utsatt på grunn av korona. Når han reiser til Nordpolen, har han allerede bak seg flere imponerende ekspedisjoner med store fysiske anstrengelser.

– Jeg har bestemt meg for å utforske mitt potensial. Ingenting er umulig, sier han.

– Dette er takket være to ting: tro og besluttsomhet. Tro på var Skaper, tro på oss selv. Besluttsomhet i visshet om at det i oss er ubegrenset styrke til å gå framover og rive ned murer, sier.

Jeg følte meg mer forpliktet, ikke lenger alene, men har paven med meg for å skape forandring.

– Jorden sitter i rullestol

I to år han vært goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram. Billedlig talt mener han jorden også «sitter i rullestol».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Å reise 100 kilometer på Nordpolen er ikke bare et budskap, men et bidrag til forskningen. Jeg arbeider med et stort vitenskapelig team og er nok en av de få i verden i min tilstand som har fått lov til dette, sier han.

Sedertreet

Nevnt 26 ganger i Bibelen.

Har hatt stor betydning i Midtøsten og ble blant annet brukt til byggingen av Salomos tempel i Jersualem ca 1000 år før Kristus.

Tilhører furufamilien og er grønt hele året.

Kan bli opptil 40 meter høyt.

Kjent fra middelhavsområdet, men finnes også i over 3000 meters høyde i Himalaya.

Kilde: Bibelen og Wikipedia

Uten en frisk planet

Den kristne libaneseren hadde ifølge Vatican News Agency med seg en kvist fra et sedertre som en gave til paven. Dette treslaget er omtalt mange ganger i Bibelen og knyttes gjerne til Haddads hjemland Libanon.

– Skogen med sedertre har stått der i 10.000 år. Mennesket er nært knyttet til planeten. Det er på tide å minne om at vi en gang bodde i skogene, for uten en frisk planet er det ingen frisk menneskehet, sier han.