PAR: Heidi Repstad Jensen og kjæresten Markus Grimsøen er ett av parene vi møter i «Bør de gifte seg». De har lært mye om seg selv og hverandre ved å delta. Foto: NRK

Parterapi i beste sendetid

Mandag kveld starter sesong 2 i serien «Bør de gifte seg» på NRK1. Der får vi også møte et kristent kjærestepar.

I programmet ser psykologene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum nærmere på samspillsmønstre og personlighet hos fem par, og avsier sin dom over forholdet. Arbeidet med sesong 2 startet opp like etter jul i fjor, og har siste innspillingsdag i disse dager.

– Både Andreas og jeg har fått mange tilbakemeldinger fra par som synes det har vært lærerikt å se programmene, og som forteller at de har brukt dem som utgangspunkt for å se på, og reflektere over eget forhold, forteller Frøydis Lilledalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samspillsmønstre

Hun tror mange vil kunne få det vesentlig bedre i forholdet hvis de bruker programmene konstruktivt.

Heidi Repstad Jensen var en av mange som fulgte med på serien i fjor, og likte den veldig godt. Da hun fikk melding fra søsteren om at påmeldingen var åpnet, spurte hun kjæresten Markus Grimsøen om de skulle melde seg på.

– Jeg sa ja, men jeg tenkte jo ikke at det var en «sjanse i havet» for at vi kom med, sier han.

– Lært mye om oss selv

Han forteller at de har lært mye om seg selv og hverandre.

– I programmet har vi blitt nødt til å ta et standpunkt om saker vi kanskje ikke hadde trengt å jobbe med før om fem, ti eller tjue år. Vi har fått tilbringe mye god tid sammen, og har fått flere gode «nøkler» til hvordan et godt forhold ser ut. Gratis parterapi, psykologtimer, middager og sånt er ikke så galt det heller, sier Markus.

– Hva tenker du om at vi seere skal få innblikk i ulike sider ved forholdet deres?

– Hadde vi slitt som par, så hadde vi nok ikke eksponert oss på den måten. Vi har hatt en god opplevelse av programmet og opplever at det er oss som vises fram. Forhåpentligvis kan noen se det og kjenne seg igjen, og lære av våre feil og styrker.

Også i fjorårets serie deltok et kristent par, det eneste av fem som ikke hadde bodd sammen før de giftet seg. I et intervju med Dagen fortalte Frode Granerud at det var en positiv opplevelse å stå foran kamera, og opplevde det nyttig å lære mer om hvordan de fungerer som par.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi snakket ikke om noe mer foran kamera enn vi var komfortable med, sa Granerud.

Kristne på tv

Under innspillingen brukte Heidi og Markus en del tid til å snakke om troen, og hvordan den påvirker dagliglivet, kjærlighetslivet og alt annet.

– Vi skal se episoden neste uke og kan komme med tilbakemeldinger da. Dersom alt av kristendom er klippet vekk, vil jeg nok protestere, for den er veldig viktig i livene våre, sier han.

Ulike problemstillinger

Prosjektleder Ellen Kasnes vil ikke ut med hvor mange søkere de fikk til programmet, men forteller at de ønsket å finne par som representerte ulike problemstillinger og typer mennesker.

– For eksempel har vi med et homofilt par og et kristent par, opplyser hun.

Hun forteller at alle som var med i forrige sesong er godt fornøyd med at de deltok, inkludert det ene paret som gikk fra hverandre.

– Hva tror du er årsaken til at så mange er åpne for å eksponere forholdet sitt i beste sendetid på NRK?

– Det er vanskelig å svare på, men mange hadde sett sesong 1 og ville gjerne være med fordi de så at de kunne få noe ut av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 400.000

Godt over 400.000 så programmet forrige gang. Kasnes håper de vil oppnå like høyt seertall denne gangen, men opplyser at konkurransen om seerne er hard på mandagskveldene.

– Det viktigste for oss er imidlertid å lage gode programmer, understreker hun.

Tv-formatet

Lilledalen synes det er spennende og utfordrende å jobbe innenfor det formatet som tv-serien er.

– Som psykologer prøver vi vanligvis å etterspørre folks egen beskrivelse av hvordan de opplever sine liv og sitt parforhold. I dette programmet får våre vurderinger og observasjoner større plass. Å formidle samlivskunnskap på tv er moro, men også utfordrende, blant annet fordi relasjoner ofte er mer sammensatte og komplekse enn tiden tillater.

Hun tror at programmene ville vært annerledes og mye lengre dersom det var hun og Andreas Løes Narum som klippet og regisserte.

– Da ville det nok ha vært flere nyanser og færre påstander, men sannsynligheten er stor for at det hadde blitt mer uinteressant og kjedelig tv, tror hun.

Ta grep

Tilbakemeldinger de har fått på serien, viser at folk er imponert over parene som stiller opp og byr på seg selv, for at andre kan få muligheten til å ta grep i egne liv.

– Hva har du selv lært av å være med i serien?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Masse. Jeg har lært hvor krevende det er å lage tv, og om hvordan nyanser og flerfasetterte problemstillinger må vike for tydelighet og dramaturgi noen ganger. Men mest av alt har jeg lært mer om samspill og forhold ved at parene har invitert oss inn og bydd på seg selv.

Bør de gifte seg

Norsk realityserie i fem episoder med psykologene Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum.

De ser nærmere på samspillsmønstre og personlighet hos fem par, og avsier sin dom over forholdet.

Første sesong ble vist i fjor og hadde over 400.000 seere.

Første episode vises førstkommende mandag.

Blant parene møter vi både et kristent og et homofilt par.

Les også
Vil ikke vite prisen på skilsmisserSkilsmisser
Les også
Skilsmisse og barna
Les også
Abort gir færre skilsmisser
Les også
Fem par på prøveBør de gifte seg