Solen senker seg over Gazastripen, sett fra den israelske grensen lørdag kveld. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

Palestinske forhandlere truer med å forlate Kairo

Palestinerne som har deltatt i Gaza-forhandlingene i Kairo, sier de vil forlate byen søndag hvis ikke Israel igjen setter seg ved forhandlingsbordet uten å stille betingelser.

Det opplyser lederen for den palestinske delegasjonen, Azzam Ahmed, til TV-stasjonen Al Arabiya.

– Vi vil forlate Kairo hvis det er bekreftet at israelerne ikke kommer tilbake, sier Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelske myndigheter har sagt at de ikke vil forhandle videre om en mulig fredsløsning for Gazastripen så lenge det skytes raketter fra Gazastripen mot Israel.

Palestinerne anklager på sin side Israel for å avvise alle de palestinske kravene i forhandlingene. Et av de viktigste kravene er heving av blokaden av Gazastripen, som har vart i flere år.

Les også: Journalister våget ikke fortelle sannheten i Gaza

Nye angrep

Etter at den midlertidige våpenhvilen på Gazastripen tok slutt fredag, har begge parter gjenopptatt sine angrep.

Palestinske væpnede grupper i Gaza har skutt raketter mot Israel, uten at noen er blitt drept. På Gazastripen er minst 14 mennesker drept i nye israelske angrep.

Én mann ble drept og sju andre såret i et angrep i flyktningleiren Jebalya før daggry søndag. Dagen før ble ni personer drept, blant dem en ti år gammel gutt og en 13 år gammel jente.

Ifølge UNICEF er til sammen 452 barn drept på Gazastripen i løpet av krigen i sommer.

På grunn av de gjenopptatte kampene har minst 60.000 mennesker flyktet tilbake til FN-skolene i det palestinske området, hvor nå totalt 255.000 mennesker søker tilflukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det betyr at det er svært mange som må dele på fasiliteter som dusj og toalett og det gjør de hygieniske forholdene vanskeligere. I tillegg smitter eventuelle sykdommer lettere når folk bor så tett, opplyser UNICEF Norge.

Les også: I 2009 ble han angrepet på Karl Johan under en Israel-markering. Søndag stiller han opp igjen.

Fordømmer rakettangrep

USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron ba lørdag om at det må inngås en ny våpenhvile på Gazastripen så snart som mulig. De fordømte rakettangrepene mot Israel, men understrekte at begge parter må gjøre det de kan for å unngå sivile tap.

Israel mener Hamas stilte urimelige krav i forhandlingene om å utvide våpenhvilen. Hamas mener Israel ikke viser vilje til å komme palestinerne i møte overhodet.

– Okkupantens stahet vil ikke lede fram til noe som helst. Vi kommer ikke til å vike ved kravene våre, Hamas-talsmannen Fawzy Barhum lørdag.

Les også
Journalister våget ikke fortelle sannheten i Gaza
Les også
Nye angrep mellom Israel og palestinerne
Les også
Skjøt fem raketter fra Gazastripen mot Israel