AKTIVIST: Her er den palestinske aktivisten Muna al-Kurd under et intervju i Jerusalem i mai. Foto: Faiz Abu Rmeleh / Abaca / NTB

Palestinsk protestleder pågrepet i Øst-Jerusalem

Israelsk politi har pågrepet en ung, palestinsk protestleder i Sheikh Jarrah i Øst-Jerusalem, der flere palestinske familier risikerer å bli kastet ut.

Muna al-Kurd (23) ble pågrepet søndag. Faren hennes sier at en stor gruppe politifolk stormet familiens hus på «barbarisk vis» for å pågripe 23-åringen og hennes 22 år gamle bror, som ikke var hjemme.

Dagen før ble Al Jazeera-journalisten Givara Budeira pågrepet i forbindelse med at hun var i området for å dekke protester mot at jødiske bosettere får overta boligene til palestinske familier i Øst-Jerusalem.

Hun ble lørdag utskrevet fra sykehus med en brukket hånd, som hun ifølge sjefen sin pådro seg under pågripelsen dagen før.

Svært anspent

Pågripelsene ser ut til å være et forsøk på å dempe den svært tilspissede situasjonen i ett av Jerusalems mest omstridte områder.

Jødiske bosettere krever tilbake eiendommer som de mener familiene deres eide før staten Israel ble opprettet i 1948. Det israelske lovverket er utformet slik at jødiske bosettere kan kreve tilbake eiendommer som de måtte flykte fra, men den samme retten gjelder ikke for palestinere.

Iført håndjern

Muna al-Kurd er en av de mest profilerte protestlederne i nabolaget. Bilder som er lagt ut i sosiale medier, viser at hun blir tatt med av israelsk politi iført håndjern.

– Grunnen til pågripelsen er at vi sier at vi ikke vil forlate hjemmene våre, og de vil ikke at noen uttrykker meningen sin, de vil ikke at noen skal fortelle sannheten. De vil bringe oss til taushet, sier faren Nabil.

Israelsk politi er blitt kontaktet av AP for en kommentar, men har ikke svart på henvendelsen.