Overvåking kan bli tema mellom Solberg og Merkel

De mange av­slø­rin­ge­ne om USAs over­vå­king i andre land kan bli et tema når stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) ons­dag møter kol­le­ga Ange­la Mer­kel i Ber­lin.

- Det kan godt ten­kes at det blir et tema for sam­ta­le­ne, sier Sol­berg til NTB.

Tyske myn­dig­he­ter med stats­mi­nis­ter Mer­kel i spis­sen rea­ger­te kraf­tig på Snow­den-av­slø­rin­ge­ne i slut­ten av ok­to­ber om at den ame­ri­kans­ke etter­ret­nings­tje­nes­ten NSA blant annet hadde av­lyt­tet Ange­la Mer­kels mo­bil­te­le­fon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Av­slø­rin­ge­ne har ført til en til­lits­kri­se mel­lom de to lan­de­ne, og USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry kunn­gjor­de i hel­gen at han vil komme på for­sonings­be­søk så snart Tysk­lands nye re­gje­ring er klar.

Sol­berg av­vi­ser at en lig­nen­de over­vå­king har skjedd i Norge og slår fast at Dag­bla­dets på­stan­der om at NSA har be­dre­vet mas­siv mo­bil­over­vå­king i Norge, er feil.

- Opp­sla­get i Dag­bla­det er etter det vi vet, feil. Det er snakk om 33 mil­lio­ner te­le­fon­sam­ta­ler som Norge og norsk etter­ret­ning har re­gist­rert i Af­gha­ni­stan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjen­nom dette, og dette er be­kref­tet, sier Sol­berg til NTB.

- Le­gi­timt

Stats­mi­nis­te­ren un­der­stre­ker at etter­ret­nings­virk­som­he­ten skjer som et ledd i å sørge for sik­ker­he­ten for nors­ke sol­da­ter i Af­gha­ni­stan.

- Dette er en helt le­gi­tim del av det vi gjør for å sikre en del­ta­kel­se ute og hind­re ter­ror­an­grep og noe vi sam­ar­bei­der med ame­ri­ka­ner­ne om, sier Sol­berg.

På­stan­de­ne i Dag­bla­det skap­te ra­bal­der da de ble kjent tirs­dag mor­gen. Re­gje­rin­gens støtte­par­ti­er Venst­re og Kris­te­lig Folke­par­ti gikk raskt ut og krev­de skar­pe re­ak­sjo­ner, mens SV ba re­gje­rin­gen kalle USAs am­bas­sa­dør inn på tep­pet.

- Nå tror jeg vi alle skal roe oss litt ned. Nå må vi først få orden på fakta i denne saken, sier Erna Sol­berg.

Vil til bunns

- Hva gjør du nå kon­kret for å komme til bunns i denne saken?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har al­le­re­de be­gynt med ar­bei­det, sier Sol­berg.

Hun øns­ker imid­ler­tid ikke å ut­ta­le seg om den nors­ke mo­bil­data­inn­sam­lin­gen kan gjel­de andre land enn Af­gha­ni­stan.

- Det må du snak­ke med etter­ret­nings­tje­nes­ten om, sier Sol­berg.

(©NTB)

Les også
- USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler
Les også
KrF og Venstre om overvåkingen: - Sjokkerende