- USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

... i løpet av bare én måned, viser dokumenter fra den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

USA skal ha over­vå­ket 33 mil­lio­ner nors­ke mo­bil­sam­ta­ler i løpet av én måned, viser hem­me­li­ge do­ku­men­ter fra den spion­sik­te­de vars­le­ren Ed­ward Snow­den som Dag­bla­det har fått til­gang til.

Den ame­ri­kans­ke etter­ret­nings­tje­nes­ten Na­tio­nal Security Agency (NSA) skal ha over­vå­ket mer enn 33 mil­lio­ner mo­bil­sam­ta­ler i Norge i en pe­rio­de på 30 dager, iføl­ge Snow­den-do­ku­men­te­ne. Over­vå­kin­gen kan også ha fore­gått både før og etter denne pe­rio­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Do­ku­men­tet har tit­te­len «Nor­way - Last 30 days» og viser at i pe­rio­den 10. de­sem­ber 2012 til 8. ja­nu­ar 2013 skal hele 33.186.042 sam­ta­ler ha blitt re­gist­rert på norsk jord.

Do­ku­men­tet er av samme type som Snow­den tid­li­ge­re har lek­ket om over­vå­king i Tysk­land, Frank­ri­ke, Spa­nia og Bra­sil og India. Norge blir nå det sjet­te lan­det, og sam­ti­dig den euro­pe­is­ke na­sjo­nen som har hatt flest sam­ta­ler re­gist­rert i for­hold til folke­tal­let, skri­ver Dag­bla­det.

Ikke av­lyt­tet

Iføl­ge avi­sen til­sva­rer an­tal­let over­vå­ke­de sam­ta­ler an­slags­vis 10 pro­sent av den sam­le­de te­le­fon­tra­fik­ken i det ak­tu­el­le tids­rom­met.

I samme pe­rio­de har Spa­nia med 47 mil­lio­ner inn­byg­ge­re fått 60 mil­lio­ner sam­ta­ler re­gist­rert, Frank­ri­ke med 64 mil­lio­ner men­nes­ker har fått rundt 70 mil­lio­ner sam­ta­ler re­gist­rert, mens Ne­der­land, med 17 mil­lio­ner inn­byg­ge­re har fått re­gist­rert 1,6 mil­lio­ner te­le­fon­sam­ta­ler i pe­rio­den.

Sam­ta­le­ne skal ikke være av­lyt­tet. Te­le­fon­num­re­ne til den som rin­ger og den som blir opp­ringt, leng­den på sam­ta­le­ne og hvor te­le­fo­ne­ne be­fin­ner seg, samt se­rie­num­mer på te­le­fo­ne­ne, blir re­gist­rert.

Uklar inn­blan­ding

Do­ku­men­te­ne Dag­bla­det har fått til­gang til sier ikke noe om nors­ke myn­dig­he­ter har sam­ar­bei­det med NSA om over­vå­kin­gen. I Spa­nia og Frank­ri­ke var myn­dig­he­te­ne del­vis in­volvert, skri­ver avi­sen.

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te, E-tje­nes­ten og Na­sjo­nal sik­ker­hets­myn­dig­het av­vi­ser alle over­for Dag­bla­det at de har sam­ar­bei­det med ame­ri­ka­ner­ne for å re­gist­re­re norsk mo­bil­tra­fikk.

Etter­ret­nings­tje­nes­ten NSAs spe­sia­lis­ter hev­der at de bare lager pro­fi­ler på per­soner som kan være vik­ti­ge, eller som er mu­li­ge ter­ro­ris­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den ame­ri­kans­ke am­bas­sa­den i Oslo kom­men­te­rer saken på føl­gen­de måte:

- Når det gjel­der etter­ret­nings­ak­ti­vi­tet kan vi ikke kom­men­te­re en­kelt­sa­ker. USA sam­ler etter­ret­nings­opp­lys­nin­ger i ut­lan­det slik alle na­sjo­ner gjør det.

Les også
Norge er en svært viktig lyttepost for NSA
Les også
Kina ber USA forklare seg om overvåking