Overrasket over omfang av barnevernsprotest

Det er fortsatt høy internasjonal temperatur om norsk barnevernssak med en kristen familie. – Har ikke sett liknende, sier forsker.

 

Stadig nye demonstrasjoner tillyses for å protestere mot at fem barn ble hentet ved akuttvedtak i november fra et rumensk-norsk ektepar i Sogn og Fjordane som er pinsevenner.

Hun ser dette i sammenheng med at kristne nettverk som allerede eksisterte, der man hadde kjennskap og tillit, er blitt mobilisert.

– Derfor har det også spredt seg til forskjellige land. Jeg tror ikke vi har sett noe liknende før, sier Erdal.

– I utgangspunktet er reaksjonen tett knyttet til selve saken og sympati for foreldrene. Men det utvides også til en større kritikk mot et system som man oppfatter som urettferdig, ut fra hvordan man har fått det presentert, sier hun.

Full mobilisering

Forskeren har undersøkt polske migranters tillit til barnevernet og oppmerksomheten norsk barnevern får i Øst-Europa. Hun legger ikke skjul på at barnevernssaker der foreldrene har tilknytning til flere land, kan bli utfordrende både for familiene og myndighetene.

– En omsorgsovertakelse er krise for en familie uansett, men migrasjonsperspektivet gir en slik hendelse et ekstra lag. Man mobiliserer gjerne etter beste evne når det først skjer, sier hun.

Mindre ressurser

PRIO-forskeren mener man må ta høyde for både at det kan være vanskelig å forstå hvordan norsk barnevern fungerer og at barnevernet kan gjøre feil.

– Barnevernssystemet kan også­ oppleves tungrodd. Omsorgs­overtakelsen ved akuttvedtak skjer raskt, men siden kan det ta lang tid før saken blir avklart, og ankemulighetene kan fremstå som uklare, sier hun.

Selv om forskeren mener barnevernet gjør mye bra, tror hun kommunikasjonen stadig kan bli bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barnevernet i mindre kommuner har ofte mindre ressurser. Det er ikke vanskelig å forestille seg at de har krevende oppgaver. Det blir en balanse mellom å kritisere at barnevernet ikke gjør nok og at de også kan gjøre for mye, ­sier hun.

Kritisk til staten

Protestene har også spredd seg til USA. PRIO-forskeren påpeker at historier som denne kan mobilisere ut fra mange kristne amerikaneres skepsis til statens inngripen i privatsfæren.

– Særlig i lys av den ensidige dekningen av saken i en del internasjonale medier, der også forklaringen på årsaken til barnevernets inngripen har vært misvisende. Når noen på denne bakgrunnen oppfatter at det handler om forfølgelse av kristne, trumfer det alle andre hensyn, sier Erdal.

Når det er få norske kristne som har engasjert seg offentlig i saken, oppfatter hun det som et uttrykk for at de fleste ikke kjenner seg igjen i bildet som tegnes av barnevernet internasjonalt.

– Samtidig tror jeg generelt det er en større åpenhet i det offentlige ordskiftet for at det kan være ting i barnevernet som vi må se på, ikke minst ved akuttvedtak, sier hun.

Kulturforskjell

Forfatter og tidligere Aftenposten-redaktør Per Egil Hegge har erfaring som korrespondent både i Øst-Europa og USA.

– Generelt kreves det i østeuropeiske land mye mer for å ta fra foreldrene retten til barna enn det gjør i Skandinavia, sier han.

På denne bakgrunnen mener han det ikke er underlig at norske barnevernssaker har mobiliseringskraft. I tillegg påpeker han at det spres skremmende historier om feil skandinavisk barnevern har gjort.

I januar var en topptung delegasjon rumenske politikere i Norge for å ta opp den konkrete saken med norske myndigheter, men fikk bare generelle svar om norsk barnevern. En av politikerneanklaget i Dagen norsk barnevern for å bruke Gestapo-metoder.

– Tror du saken kan få politiske konsekvenser, Hegge?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At den skal få følger på mellomstatlige nivåer, har jeg vondt for å se. Men grupperingene som er mobilisert er jo ganske utholdende, så sånn sett kan de holde det gående ganske lenge, sier han.

Vist på TV

Foreldrene har ikke ønsket å uttale seg til norske medier, men var nylig hovedpersoner i et nesten timelangt program på den rumenske statskanalen TVR.

– Advokater forteller oss at det ikke er noen garanti, men vi snakker om sjanser. Jeg vet ikke hvilke sjanser vi har, men vi kan øke eller minske dem. De snakker i termer som er uforståelige for oss. Og i termer som ikke refererer til kjærlighet, varme, familie, mor og far, sier faren i intervjuet, i en snutt som er lagt ut på Youtube med engelsk tekst.

Moren skyter inn at de ikke har hørt ordet kjærlighet i prosessen.

– De tror de kan dra opp et barn akkurat som en blomst. Du kan dra opp blomsten og plassere den et annet sted. Ingen kan elske barna våre som vi gjør. Det er jeg sikker på, sier hun.

Foreldrenes advokat Ragnhild Torgersen i advokatfirmaet Andersen og Bache-Wiig ønsker ikke å kommentere den aktuelle barnevernssaken.

Uvanlige reaksjoner

Mange rumenske kristne ledere har markert seg sterkt kritisk til norske myndigheter og etterlyst engasjement fra norske kristne. Flere hevder at barnevernet er et uttrykk for sekularistisk undertrykkelse og ødeleggelse av kristne familier i Norge.

– Dette er helt klart den første gangen de siste tiårene at rumenere i Romania og diasporaen har gått ut i gatene for å demonstrere, sier den rumenske bloggeren Danut Manastieranu. Han har lang erfaring som kristen leder i Romania og presenterer seg som en lek anglikansk teolog.

– Det som i første omgang utløste reaksjonen, var det følelsesmessige sjokket de fleste rumenere, meg selv inkludert, følte da et diende spedbarn ble skilt fra moren. Jeg kan bare se en fornuftig forklaring på dette: Den klare og umiddelbare risikoen for at barnet ville bli utsatt for overgrep, som jeg, for å være ærlig, betviler var tilfellet, så langt jeg har kunnet finne ut, sier Manastieranu

Han mener myndighetenes hemmelighold ga næring til «de villeste spekulasjoner og mest apokalyptiske scenarioer».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg håper denne tilnærmingen vil bli evaluert fordi den også kan gi grunnlag for overgrep fra inkompetente funksjonærer med dårlige intensjoner, sier han.

Samtidig er han kritisk til hvordan kristne rumenere har reagert og argumentert. Han mener engasjementet har vært preget av «hysteri» og at noen har villet spille politisk mynt på den foran lokalvalget i Romania.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.