Oslo-byråd vil rasere kristent tilbud

Hvis byrådet i Oslo ikke snur, mister 85 innvandrerkvinner tilbudet om norskundervisning og barnehage. Da havner de i isolasjon. Flere vil også miste jobben.

Oslos byråd for oppvekst og kunnskap,Tone Tellevik Dahl (Ap), vil ikke lenger betale for Kristent Interkulturelt Arbeids (KIA) mangeårige språkopplæring av sårbare innvandrerkvinner. For at kommunen skal spare penger, henviser hun kvinnene til offentlige tilbud i stedet. Der er det nemlig ledig kapasitet, mener hun.

– Det vil ikke fungere, sierMaria Greenberg Bergheim, som er seksjonsleder for skole- og barnehage iKIA. Hun har ansvaret for norskundervisningen for 85 innvandrerkvinner og er sikker på at mange av disse vil havne i sosial isolasjon om KIAs tilbud forsvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER:Tro som bro til det norske samfunnet

BystyremedlemErik Lunde (KrF) har stilt spørsmål til byråden i denne saken. I sitt svar skriver Tellevik Dahl at all språkopplæring for voksne skal legges inn under Oslo Voksenopplæring, hvor det er ledig kapasitet. Dermed vil de ikke fornye gjeldende avtale med KIA som går ut til sommeren.

– Kom og se

I går var Greenberg Bergheim i møte med byråd Tellevik Dahl for å gi henne mest mulig informasjon om virksomheten hun står i fare for å rasere.

Dagen snakket med KIA-lederen rett etter møtet.

– Byråden sa hun ikke kommer til å gjøre om sin beslutning om å laUtdanningsetaten beholde beslutningsmyndigheten i denne saken, sier hun.

– Byråden vil ikke gripe inn?

– Nei, hun mener at kommunen kan tilby kvinnene plass i sitt ordinære tilbud, mens vi i KIA argumenter for at et slikt tilbud ikke finnes andre steder, sier Greenberg Bergheim.

Hun hadde gjerne sett at byråden tok seg tid til å komme og se hva KIA tilbyr og oppnår. Men hun på grunn av tonen i byrådens respons i møtet, så hun ingen hensikt i å komme med noen invitasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun presiserte at det ikke handler om tilbudet som sådant, men om hvordan voksenopplæring skal tilbys, og der satte hun en strek, sier KIAs barnehagestyrer i Oslo, Gunhild Eiksund, som også var med i møtet og oppfattet at Tellevik Dahl kun hadde en administrativ tilnærming til saken.

– Unikt

– Disse kvinnene faller utenfor den vanlige voksenopplæringen som kommunen henviser til i sitt vedtak. Dette er kvinner som har isolasjon, graviditet og traumer som en del av sin hverdag. Der er marginalisert i det norske samfunnet. Hadde de ikke kommet til oss, ville de sittet hjemme, tatt hånd om barna sine der og blitt sosialt isolert. Det finnes ikke noe annet tilbud til dem, og det er dette kommunen nå vil stenge, sier Greenberg Bergheim.

LES:Innvandrere får arbeidskurs i kristen regi

Med store oppdragelsesbyrder, ville 90 prosent av disse kvinnene ikke kommet på norskkurs dersom KIAs barnehage ikke hadde ligget i huset der kurset går.

– Da ville de heller valgt å være hjemme, sier Eiksund.

Treffsted

KIA Integreringshus ligger i Ebbels gate 1 i Oslo. Det er her språkundervisningen og den tilknyttede barnehagen ligger. Her er også KIAs kontorer i hovedstaden.

Språk- og barnehagetilbudet i dette huset gis eksklusivt til innvandrerkvinner og deres barn. De kommer fra mange ulike land. Nesten 80 prosent er muslimer. Resten fordeler seg på ulike livssyn. Det de har til felles, er at de har små barn og derfor sliter med å finne tilbud som passer for dem andre steder. Barnehagen er også unik fordi den tilbyr plass til spedbarn helt ned i tremånedersalderen.

Språkundervisningen skjer fem dager i uka, og hver av de fire klassene har undervisning to-tre dager ukentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det spesielle på integreringshuset er at elevene har barna sine i etasjen under. Noen kvinner må ta ammepauser i skolehverdagen. Andre drar hjem og henter større barn som går på skolen – før de kanskje kommer tilbake til Ebbels gate. Da får barna deres leksehjelp på sitt eget språk. Det er her de lærer norsk, jobber, spiser og møter andre kvinner i samme situasjon. Dette er et pulserende, flerkulturelt treffsted – som nå kan gå over i historien.

Mister jobben

– Får disse kvinnene jobb etterpå?

– Ja, flere av dem kommer ut i arbeidslivet. Visjonen i vår seksjon heter «Fra vugge til arbeid». Vi har hatt 65 kvinner på arbeidstrening i barnehagen siden 2012. Det gjør at de lærer hverdagsnorsk og kan få andre jobber senere, også fordi vi skriver attester og gir dem referanser. Det vi driver med, er et helhetlig integreringstilbud, sier Greenberg Bergheim som understreker at det ikke finnes noe annet tilbud av samme slag i Oslo.

Trekker kommunen sin pengestøtte, ryker også barnehagen. Da mister 13 ansatte jobben. Så godt som alle de elleve innvandrerkvinnene som jobber der, har gått på KIAs norskkurs og kommet inn i arbeidslivet via kurset.

For barna og mødrene deres skaper også en nedleggelse trøbbel. Hovedopptaket til barnehagene har allerede funnet sted i år. Dermed står disse barna, som kommer fra samtlige Oslos bydeler, uten noe tilbud fram til neste år hvis KIAs avtale med kommunen opphører.

I tillegg til innvandrerkvinnene, er det 14 andre ansatte som også vil miste sitt arbeid hvis byrådet ikke snur.

Raseres

KIA har arbeid i flere andre byer, men en svært stor andel av arbeidet finner sted i Oslo. Omkring tre fjerdedeler av KIAs budsjett består av kommunale tilskudd.

– Så hvis dette faller bort, blir vel KIAs arbeid omtrent rasert?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, det er det stor sjanse for, sier Greenberg Bergheim, som opplyser er at både landsstyre og administrasjon i KIA nå er i høy beredskap i et forsøk på å få byrådet i Oslo til å snu.

Byråd Tove Tellevik Dahl var ikke tilgjengelig for kommentar etter gårsdagens møte med KIA.