Oppretter aborttelefon og sparker reservasjonsleger

Det blir ingen reservasjonsmulighet for fastleger som ikke vil skrive ut p-piller, sette inn kobberspiral i kvinner eller henvise til assistert befruktning.

Ons­dag etter­mid­dag inn­gikk re­gje­rin­gen og KrF en av­ta­le om å fjer­ne fast­le­gers plikt til å hen­vi­se til abort.

I juni vil et nytt høringsnotat sendes ut med forslaget om å fjerne henvisningen til abort. Høringsfrist er 15. sep­tem­ber og iverksettelse fra 1. januar 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avtalen går altså ut på at det ikke blir noen re­ser­va­sjons­mu­lig­het. Det vars­let helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie (H) al­le­re­de i april.

Sam­ti­dig skal alle fast­le­ger gi in­for­ma­sjon og vei­led­ning til kvin­ner som søker abort.

Det blir opp­ret­tet et grønn te­le­fon­num­mer der kvin­ner kan ringe for å få vei­led­ning, kon­takt med syke­hus der de kan ta abort eller pri­va­te og of­fent­li­ge råd­giv­nings­tje­nes­ter.

Vi­de­re skal re­gje­rin­gen styr­ke og kva­li­tets­sik­re syke­hu­se­nes mot­tak og til­bud for kvin­ner som kom­mer di­rek­te dit for å ta abort.

I høringsnotatet ber i tillegg re­gje­rin­gspartiene Helse­til­sy­net om å gå gjen­nom prak­si­sen med «lov­stri­dig re­ser­va­sjon av sam­vit­tig­hets­grun­ner» høs­ten 2016.

De til­syns­sa­ke­ne Helse­til­sy­net al­le­re­de har til be­hand­ling vil re­gje­rin­gen ikke legge seg opp, opp­ly­ser stats­råd Høie til Dagen.

Han un­der­stre­ker at for­bu­det mot re­ser­va­sjon også gjel­der fast­le­ger som i dag ope­rerer med fel­les­lis­ter. Bø lege­sen­ter som har vært nevnt i de­bat­ten er et ek­sem­pel på dette. Det re­ser­ve­rer to fast­le­ger seg mot å sette kob­ber­spi­ral i kvin­ner, en prak­sis de har fått god­kjent fordi lege­sen­te­ret har fel­les­lis­te.

Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Retten til å drepe jenter
Les også
Kristne leger erklærer full seier i reservasjonsstriden