Opposisjonsleder Yair Lapid i Tel Aviv i begynnelsen av mai. Foto: AP / NTB

Opposisjonsleder i Israel: Enighet om ny regjering

Det er enighet om en ny regjering i Israel, erklærer opposisjonsleder Yair Lapid. Epoken med Benjamin Netanyahu som statsminister ser dermed ut til å være over.

Lapid meddelte onsdag president Reuven Rivlin at det er enighet om en ny israelsk koalisjonsregjering.

– Denne regjeringen vil jobbe for alle Israels borgere, skriver Lapid på Twitter. Han lover å gjøre alt for å forene det israelske samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et viktig gjennombrudd i forhandlingene kom da det israelsk-arabiske partiet Raam ga regjeringen sin støtte. Raams leder Mansour Abbas har undertegnet en avtale om regjeringen.

Lapid og Naftali Bennett, lederen for det ultranasjonalistiske partiet Yamina, er enige om en ordning der de bytter på å være statsminister.

Punktum for Netanyahu

Hvis det stemmer at regjeringen har støtte i nasjonalforsamlingen Knesset, betyr det at punktum er satt for en tolv år lang periode med Benjamin Netanyahu som israelsk statsminister.

I stedet er planen nå at Bennett vil bli statsminister de neste to årene, før Lapid overtar for en ny periode på to år.

Raam blir det første arabiske partiet som noen gang har deltatt i en israelsk regjering.

Tiltalt for korrupsjon

Lapid leder partiet Yesh Atid, som han grunnla selv i 2012. Han fikk regjeringsoppdraget av Rivlin etter at Netanyahu nok en gang ikke klarte å sette sammen en ny koalisjonsregjering etter valget i mars – det fjerde valget i Israel på under to år.

Benjamin Netanyahu, som er tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd i tre separate saker, har forsøkt å stikke kjepper i hjulene for opposisjonen. Hans parti Likud stilte tirsdag spørsmål ved Bennetts rett til å bli statsminister.

I tillegg har Netanyahu hevdet at en regjering med innflytelse fra venstresiden vil sette Israel i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen som Lapid og Bennett forsøker å få på plass, vil omfatte svært ulike partier. Ett av dem er det israelske arbeiderpartiet.

Naftali Bennett har angivelig oppnådd en avtale der han får være statsminister to av de neste fire årene. Foto: AP / NTB