Opposisjonskandidaten Muhammadu Buhari holder pressekonferanse utenfor sitt hjem etter at han avla stemme i valget i Nigeria i helgen. Foto: Akintunde Akinleye / Reuters / NTB scanpix

Opposisjonen i Nigeria erklærer historisk seier

Nigerias opposisjonsparti APC har erklært seier for den 72 år gamle generalen Muhammadu Buhari i landets presidentvalg.

– Det er første gang en sittende regjering blir valgt bort på demokratisk vis i Nigeria. Folket har tatt over, sier talsmann Lai Mohammed fra Buharis All Progressive Congress (APC).

Han sier at han ikke har noen grunn til å tvile på at president Goodluck Jonathan fra People's Democratic Party (PDP) vil erkjenne valgnederlaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere diktator

Buhari styrte Nigeria etter et militærkupp for over 30 år siden. Siden har den tidligere diktatoren stilt som kandidat i fire valg, og erklært seg selv som en tilhenger av demokratiet.

Da stemmene var talt i 34 av landets 36 delstater, ledet Buhari fra APC med 3,3 millioner stemmer over president Jonathan fra PDP, ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået Reuters.

Buharu har blant annet gjort et sterkt valg i de nordlige delstatene Kano, Katsina, Kaduna og Jigawa. Området delstatene ligger i er hardt rammet av ekstremistgruppen Boko Haram.

Jonathan gjorde det på sin side skarpt i delstatene Rivers og Bayelsa i det oljerike Sør-Nigeria, der han fikk henholdsvis 98 og 95 prosent av stemmene.

Rolig valg

Selv om både Jonathan og Buharis partier har beskyldt valgkomiteen for juks under opptellingen av stemmene, noe også Storbritannia og USAs utenriksministre har uttrykt bekymring for, anses valget som bedre gjennomført enn tidligere år.

Bortsett fra drapet på 15 velgere nordøst i landet, som flere gir Boko Haram skylden for, har det også vært mindre vold enn under tidligere valg. Da Goodluck Jonathan ble gjenvalgt i 2011, utløste det en voldsbølge i landet, som krevde rundt 800 menneskeliv.

Nigeria er Afrikas mest folkerike land med over 170 millioner innbyggere. Rundt 70 millioner av dem var berettiget til å stemme ved valget.

I tillegg til flertall av stemmene kreves det minst 25 prosent av stemmene i 27 av landets delstater, inkludert Abuja, for å bli valgt til president i første valgrunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Over 140 drepte i selvmordsangrep i Jemen
Les også
Ebola-utbruddet utsatte norsk bankåpning i LiberiaMikrofinans
Les også
Fly skled av rullebanen
Les også
Sviende kritikk mot WHO for svak ebola-respons