Opp mot 1,5 millioner mennesker på markering mot terror
Arm i arm ledet Frankrikes president François Hollande og statsledere fra hele verden an den enorme folkemengden. Over en million mennesker var i gatene i Paris.
Franskmennene står tett i tett i gatene i Paris for å delta i markeringen for å vise avsky mot terrorhandlingene i landet, samhold og frihet og til minne om ofrene i angrepet som rystet byen onsdag. De går i gatene, de sitter i butikken, de titter ned fra balkongene sine.
Det er ifølge arrangørene anslått at trolig over en million, muligens opp mot 1,5 millioner mennesker går i tog fra Place de la République i Paris søndag.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Vi er her for å støtte ytringsfriheten. Dette var et angrep på demokratiet, sier søskenparet Patricia og Thierry Cottrell fra Mongtmagny til NTB.
De har med seg to svarte blyanter som symbol. Blyantene er satt opp som tvillingtårnene i New York i 2001. Frankrike har fått noe som ligner sitt 9/11, mener de. Men er ikke redde for å delta i folkehavet i Paris.
– Absolutt ikke. Det er nødvendig å være her.
Ledere fra hele verden
Frankrikes president François Hollande har Tysklands statsminister Angela Merkel og Malis president Ibrahim Boubacar Keita på hver sin side. Statsledere fra hele verden fører an den store folkemengden. Også ektefeller og familier til lederne er med i toget.
Folkemassene går til Place de la Nation, som ligger like ved Porte de Vincennes der Amedy Coulibaly holdt gisler fanget i en kosherbutikk fredag. Toget startet klokken 15.30.
Nærmere 60 utenlandske ledere, blant dem Norges statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H), er på plass i Paris for å vise sin solidaritet med franskmennene.
LES OGSÅ: 700.000 i Frankrike demonstrerer mot terrorisme
– Nødvendig å være med
Amerikanske Sean Smith og kona Najine fra Iran sier familien vanligvis ikke deltar i demonstrasjoner, men at de har gjort et unntak i dag. Fordi det «i dag er helt nødvendig», sier Sean til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Døtrene Saina (10) og Tiviana (8) hadde begge laget skilt til søndagens markering.
– Det er ikke rettferdig at noen dreper andre mennesker fordi de ikke liker dem. Sånn kan det ikke være, sier Saina.
Søsteren Tirana hadde skrevet «Jeg er Charlie» på fransk, engelsk og farsi.
– Jeg føler meg trygg her ute. Nå vil jeg gå så langt vi kommer, sier åtteåringen.
Høy sikkerhet
Til sammen 5.500 politifolk og soldater er ute i hovedstadens gater for å sørge for en trygg gjennomføring av markeringen – drøyt 3.000 av dem i nærheten av selve paraden. President Hollande har uttalt at alle sikkerhetstiltak er gjort for å sikre marsjen søndag.
«Je suis Charlie» er trolig Frankrikes mest brukte setning i uka som har gått. Paul Destrairies fra Suresnes utenfor Paris hadde festet plakaten til sekken sin.
– Selv om jeg er redd, er det ikke frykt det handler om i dag. Det er viktigere at vi står sammen og kjemper for felles menneskerettigheter, uansett om vi er kristne, muslimer eller jøder, sier han til NTB.
LES OGSÅ: Ble fengslet og torturert for tegninger
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Tre dager med terror
Terroruken i Frankrike startet da brødrene Said (34) og Chérif (32) Kouachi tok seg inn i lokalene til satireavisen Charlie Hebdo i Paris og åpnet ild onsdag. Tolv mennesker mistet livet.
Torsdag ble en politikvinne skutt og drept sør for Paris. Amedy Coulibaly (32) og kjæresten Hayat Boumeddiene (26) ble etterlyst for ugjerningen. Fredag tok Coulibaly gisler i en kosherbutikk øst i Paris. Fire av gislene ble drept.