SVARER: Pastor Bayo Oniwinde mener seg misforstått etter sin opptreden på TV Visjon Norge.

Omstridt TV-forkynner forklarer pengebønn

Det ble oppstyr av pastor Bayo Oniwindes opptreden på TV Visjon Norge i januar. Nå besvarer han kritikken.

Nigerianeren dukket opp på skjermen under Visjon Norges innsamlingsaksjon på nyåret. 31. januar skrev Dagen at forkynnerveteranen Anfin Skaaheim reagerte kraftig på Oniwindes løfter om økonomisk velsignelse og helbredelse knyttet til pengegaver til TV-stasjonen. Det samme gjorde faste seere og givere som tipset Dagen.

I mars fulgte også NRK opp med flere saker om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette opptaket er fra NRKs reportasje i Dagsrevyen 9. mars, der den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde taler om velsignelser og gaver til Visjon Norge:

I flere sendinger sa Oniwinde at han ville be om «spesielle mirakler» for dem som ga penger til TV-stasjonen. Han ba dem sende inn såkalt «såkorn» bestående av et kronebeløp varierende fra 2.500 og opp til 200.000.

– Uakseptabelt

– Å love velsignelse ut fra hvor mye penger du sender inn, det holder ikke. Etter hvert som han snakket, økte også prisen, sa Skaaheim bestyrtet og sa det ikke var dekning i Bibelen for å kjøpe mirakler.

– Det er Gud som gjør mirakler. Det er ikke noe vi kan bestille, sa han videre og mente Oniwinde bedrev alvorlig manipulering, misbrukte skriftsteder og drev med vranglære.

Skaaheim krevde at denne forkynnelsen måtte stoppes.

Lang erfaring

Oniwinde har nå snakket med Dagen om sin mangeårige forkynnererfaring og sine 14 år som pastor i Lagos, Nigerias hovedstad. Han har også flere år i internasjonal tjeneste bak seg.

Det siste understrekes av vår jakt på ham som omfattet tre kontinenter. Først var han i USA, så i England og deretter hjemme i Nigeria. Vi får til slutt, rett før helgen og etter uker med venting, en samtale om hans omstridte TV-innslag. Det skjer på en dels dårlig telefonlinje.

Oniwinde driver selv TV-arbeid, og det var naturlig for ham å bidra til redaktør Jan Hanvolds TV-tjeneste da han ble spurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var ikke penger som førte meg inn i tjenesten for Gud, understreker Oniwinde som kjenner et visst behov for å oppklare etter reaksjonene mot ham.

– Men det koster mye å drive fjernsynsarbeid, og TV Visjon Norge trenger penger, sier han idet han henviser til 2. Korinterbrevs niende kapittel der Paulus underviser om å gi.

– Ikke forstått

Nigerianeren mener Skaaheim, som tidligere var generalsekretær i Laget og i Normisjon, ikke kan ha forstått budskapet.

– Da jeg kom til Norge, delte jeg det Gud hadde vist meg. Mange ganger ber Gud deg gi et bestemt pengebeløp og sier hva han vil at du skal gjøre med pengene. Men ingen kan bevirke mirakler unntatt Gud, og han vil velsigne mennesker. De som kjenner meg godt, vet at jeg ikke sier dette for å utnytte mennesker. Jeg er ikke en slik person. Noen tror ikke på det jeg underviser. Jeg har respekt for deres meninger og overbevisning, men da må jeg fortelle dem at de ikke har forstått det jeg har sagt, sier Oniwinde.

Han mener det er nødvendig å forstå forkynnelsen før man klager på den.

– Jeg fikk for lite tid til å forklare. Halve tiden på skjermen gikk også bort til å oversette, påpeker Oniwinde videre og understreker flere ganger at man ikke kan betale seg til Guds velsignelser.

– De er gratis. Gud vil velsigne tilbake, ikke bare fordi man gir, men fordi man har tro. Men vi kan ikke betale for helbredelse, sier han på nytt.

– Av nåde

– Kan du ha etterlatt et inntrykk av at du mente noe annet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det avhenger av hva folk er blitt undervist om i tradisjonelle menigheter, men de som har en bedre forståelse av dette, vil vite at det ikke er noen sammenheng mellom penger og helbredelse. Helbredelse får du av nåde.

– Men er det riktig å si at man blir velsignet med helse dersom man gir et bestemt pengebeløp til en bestemt norsk TV-kanal?

– Det jeg sa, gjelder ikke bare gaver til TV Visjon Norge. Det gjelder alle gaver til alt evangelisk arbeid, sier Oniwinde.

Les også:

Les også
Lover mirakler i VestfoldGuillermo Maldonado
Les også
Visjon Norge-koden
Les også
Læren om å så og høste
Les også
Hanvolds «crazy sjarm»
Les også
– Tragisk og uakseptabel forkynnelse på Visjon NorgeTV Visjon Norge