Den indonesiske presidentkandidaten Joko Widodo, populært kalt Jokowi, blir av tilhengerne sett på som et friskt pust. I helgen møtte han sin motstander, Prabowo Subianto, til en siste TV-debatt før onsdagens valg. Foto: Reuters / NTB scanpix

Økonomisk storm venter valgvinnere i Indonesia

På overflaten virker Indonesias økonomi sunn, men den som vinner presidentvalget onsdag må håndtere lumske økonomiske utfordringer.

De siste årene har landet opplevd en årlig vekst på rundt 6 prosent. En raskt voksende middelklasse har bidratt til et stadig høyere forbruk. Men dette er ikke hele sannheten.

Skyhøye drivstoffsubsidier som legger beslag på 20 prosent av statsbudsjettet, en loslitt infrastruktur og korrupsjon som skremmer utenlandske investorer er også en del av bildet. Den kommende presidenten blir nødt til å gjennomføre vanskelige reformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: På den stille dagen er flyplassen stengt, strender og gater folketomme

Friskt pust

Når indonesierne går til urnene onsdag står valget mellom Joko Widodo (53), guvernør i hovedstaden Jakarta, og Prabowo Subianto (62), en tidligere general med sterke bånd tilbake til diktatoren Suhartos tid.

Widodo har av mange blitt tatt imot som et friskt pust. Han blir ansett som ubestikkelig og har vunnet respekt for helseprosjekter for de fattigste og for å ha skaffet boliger til folk som har mistet hjemmene i oversvømmelser.

– Vi er nær ved å skape ny historie, sa Widodo på sitt siste store valgkampmøte lørdag.

Han har gjort det bra på meningsmålingene, men i det siste har forspranget krympet, og Widodo anklager motstanderne for skittkasting.

– Vi har ikke falt fra hverandre fordi vi tror virkelig på Republikken Indonesia, sa han.

Proteksjonisme

Widodo har blant annet blitt anklaget for ikke å være muslimsk nok, noe som er problematisk i Indonesia, som har verdens største muslimske befolkning.

Subioanto har lagt seg på en tøff linje, men hans proteksjonistiske utfall har gjort utenlandske investorer engstelige. De ser dessuten Widodo som mer reformvennlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uansett hvem av de to som vinner, står vinneren overfor en politisk nøtt: Hvordan kan man fjerne drivstoffsubsidiene, eller i det minste kutte dem, uten å bli rammet av folkets harme. Store kutt vil øke inflasjonen og ramme millioner av fattige som begge kandidatene har lovet å hjelpe.

Dessuten må han sørge for å reparere hullete veier, oppgradere havner, flyplasser og rustne jernbanelinjer.

– Den nye presidenten arver enorme problemer. Han må gå løs på oppgavene fra dag én, sier økonomen Latif Adam fra Indonesian Institute of Sciences.

Fakta om presidentvalget

* 190 millioner velgere er registrert foran presidentvalget.

* Kandidater: Guvernøren i Jakarta Joko Widodo (53) og general og forretningsmann Prabowo Subianto (62). Utfallet av valget er ikke gitt, to dager før valget. De to kandidatene er svært ulike:

* Widodo vokste opp i fattige kår og har uttrykt bekymring for den gjennomgripende korrupsjonen i landet og elitistiske politikere. Han hadde lenge et kraftig forsprang på meningsmålingene, men dette har minket sterkt.

* Prabowo har røtter i eliten innen politisk elite og militærvesen som har styrt indonesisk politikk siden landet ble selvstendig i 1949. Var gift med en av døtrene til den styrtrike diktator Suharto som trakk seg i 1998. Som leder for landets væpnede styrker bortførte Prabowo demokratiaktivister da Suhartos regime vaklet.

* Mange frykter at den demokratiske framgangen landet har hatt etter Suhartos fall vil bli satt i revers hvis Prabowo kommer til makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Indonesias avtroppende president Susilo Bambang Yudhoyono har sittet to perioder og trer tilbake i oktober.

Øyriket Indonesia

* Republikk spredt over 17.000 øyer i Sørøst-Asia. En av de største er Java, med hovedstaden Jakarta.

* Sørøst-Asias største økonomi.

* 250 millioner innbyggere.

* 34 provinser og mer enn 700 lokale språk.

* Har flest muslimer av alle land i verden. I tillegg til nær 90 prosent muslimer er det blant annet kristne, hinduistiske og buddhistiske, minoriteter.

* Rikt på naturressurser. Landbruket produserer gummi, ris, bananer, kaffe og kokosnøtter.

* Eksporterer blant annet naturgass, tinn, kobber og gull.

* Selvstendighet fra kolonimakten Nederland i 1949. (©NTB)

(Kilde: AFP, Wikipedia, NTB)

NTB

Les også
Mot brevkurs-rekord for Troens BevisBrevkurset «Det Nye Liv»
Les også
Flyplassen stengt, strender og gater er folketomme på turistøya Bali i dag
Les også
Regjeringen vil ha slutt på norske «badestudier»
Les også
Uenige om hvor mange som faller fraKonvertitter som går tilbake til islam