USAs president Barack Obama kunngjorde onsdag en historisk oppmykning av forholdet til Cuba. -Vi er alle amerikanere, sa presidenten i sin tale. Foto: Doug Mills / Reuters / NTB scanpix

Obama: – Vi er alle amerikanere

Den amerikanske presidenten Barack Obama kaller endringen i Cuba-politikken for et nytt kapittel. – Todos somos americanos – vi er alle amerikanere, sa Obama i sin historiske tale.

Presidenten innledet talen med å si at USAs rigide politikk overfor Cuba de siste tiårene har hatt liten effekt.

– Nå vil vi normalisere forholdet og starte et nytt kapittel, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ingen er tjent med en politikk som er begrunnet i hendelser som fant sted for så lenge siden. De siste 50 årene har vist at isolasjon ikke har fungert. Det er på tide å gi et nytt svar, sier han.

USA med historisk omlegging av Cuba-politikken

Fange frigitt

Obama påpekte at han lenge har hatt et ønske om å ta nye skritt overfor regimet i Havana, men slo fast at et klart hinder var i veien, nemlig skjebnen til amerikaneren Alan Gross som satt fengslet på Cuba for å ha importert forbudt teknologi.

– I dag kom Alan hjem til sin familie, sa Obama.

Den 65 år gamle mannen som ble arrestert i 2009, ble frigitt sammen med en framstående amerikansk etterretningskilde som ifølge Obama har sittet fengslet i to tiår. Til gjengjeld ble tre cubanske agenter som har vært fengslet i USA, returnert til Havanna.

Takket paven

Obama sa også at pave Frans og Canada begge har spilt roller i å legge til rette for forhandlingene mellom Cuba og USA. Presidenten la til at de amerikanske sanksjonene er lovfestet, noe som gjør det nødvendig for ham å få Kongressen med seg på å heve dem.

– Jeg forventer ikke at endringene jeg kunngjør i dag kommer til å endre det cubanske samfunnet over natten. Men jeg er overbevist om at vi gjennom en kontakt mer effektivt kan stå opp for våre verdier og hjelpe det cubanske folk når de beveger seg inn i det 21. århundret, sa presidenten.

Han snakket også direkte til dem som er kritiske til avgjørelsen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Til dere som er mot det jeg kunngjør i dag: Jeg tror ikke vi kan gjøre det samme i over fem tiår og forvente et annerledes resultat, sa Obama.

Les også
– En bragd å få dannet regjering i Irak
Les også
Kerry fortsetter Midtøsten-diplomatiet i Paris
Les også
Gavmild gambler bygger ny kirke
Les også
USA med historisk omlegging av Cuba-politikken
Les også
Politiets Delta-styrke blir større