Obama forsøkte å berolige Netanyahu da de to snakket på telefon torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Obama ringte til Netanyahu etter Iran-avtale

Etter at Irans atomavtale torsdag var i boks, ringte USAs president Barack Obama for å berolige sin israelske kollega Benjamin Netanyahu. Men Netanyahu er fast bestemt på at avtalen fortsatt gjør det mulig for Iran å lage atombomber.

Obama ringte torsdag kveld til Netanyahu for å diskutere enigheten som ble oppnådd med Iran etter atomforhandlingene i Lausanne i Sveits, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Avtalen representerer betydelig fremgang for å sikre en varig løsning som gjør det umulig for Iran å utvikle kjernefysiske våpen, forklarte Obama til Israels statsminister. Obama forsøkte å berolige Netanyahu med at Israel ikke står alene. Obama sa at fremgangen med å få avtalen på plass ikke fjerner bekymringer om at Iran støtter terrorisme og trusler rettet mot Israel. USA støtter derfor Israels sikkerhetsbekymringer, ifølge Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Netanyahu lot seg ikke berolige. Avtalen legger veien åpen for at Iran kan lage kjernefysiske våpen, og avtalen er en trussel mot Israels eksistens, svarte Netanyahu.

Israelske myndigheter har kalt avtalen «et historisk feilsteg» og «farlig».

Les også
Minst 56 døde da russisk tråler sank
Les også
Iran og stormaktene samlet til intens innspurt
Les også
Mange drept i bombing av flyktningleir i Jemen
Les også
Iraks statsminister erklærer seier over IS i Tikrit
Les også
Eventyrlig vekst i handelen med KinaIsrael – Kina