USAs president Barack Obama mener IS er et resultat av USAs tidligere utenrikspolitikk. Her deltar han på et katolsk møte om fattigdomsbekjempelse ved Georgetown University in Washington. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

Obama: IS et resultat av USAs tidligere Midtøsten-politikk

Framveksten av Den islamske staten (IS) er et resultat av den USA-ledede invasjonen i Irak, fastslår president Barack Obama.

I et intervju med den arabiske avisen Asharq Al-Awsat retter han angivelig hard kritikk mot USAs tidligere Midtøsten-politikk.

– I bunn og grunn er det rene med ustabilitet som fulgte etter den amerikanske invasjonen som styrket al-Qaida i Irak, som senere forvandlet seg til IS, og som deretter etablerte basen sin i Syria, sier Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I intervjuet uttrykker han også stor bekymring for Irans aktiviteter i Midtøsten.

– Iran spiller helt klart en farlig og destabiliserende rolle i ulike land i regionen. Iran er en statlig støttespiller til terrorisme, sier Obama og nevner både Irans støtte til Houthi-militsen i Jemen, Hizbollah i Libanon og Assad-regimet i Syria.

I intervjuet erkjenner han også at det vil bli svært vanskelig å få på plass en tostatsløsning i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Det er ingen hemmelighet at vi har en svært vanskelig vei framover. Derfor har USA et kritisk blikk på sin tilnærming til konflikten, sier Obama, som mener at både israelske og palestinske myndigheter må vise reell vilje til å få på plass en tostatsløsning, både i politikken og i handlinger.

Intervjuet er gitt i forbindelse med at Obama onsdag mottar ledere fra Golfstatenes samarbeidsråd (GCC) i Det hvite hus.

Les også
IS krever 174 millioner i løsepenger for 242 bortførte kristneKidnappet
Les også
130 millioner i tiltakspakke mot terror
Les også
Terrorsiktet mann var offiser i Irak
Les også
Han ønsker seg bare til VestenTømmes for kristne
Les også
Daniel stemte mot 10.000 flyktningerKrfs landsmøte 2015