Knut Nærum (f.v.), Ingrid Gjessing Linhave og Jon Almaas i «Nytt på nytt» åpner 2015 med følsomme nyhetssaker. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Nytt på nytt venter reaksjoner på terrorhumor

Prosjektansvarlig Guri Skavlan ser det som selvsagt at terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo blir sentralt i fredagens sending av Nytt på nytt.

Humorprogrammet er blant Norges mest populære og mest sette og har et bredt publikum. Guri Skavlan er forberedt på reaksjoner i forbindelse med fredagens sending:

– Vi får sikkert reaksjoner, men det hadde vi helt klart fått om vi ikke hadde tatt det med også. Jeg håper vi ikke støter noen, men det lar seg nesten ikke gjøre å unngå å tråkke noen på føttene, uansett hvordan du velger å omtale et tema humoristisk, sier Skavlan til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Måtte med

På vei for å klippe kveldens program fredag er Skavlan klar over at temaet er følsomt. Hun understreker at saken bare er en av mange som tas opp i ukas program. Det var ikke noe alternativ å ikke nevne saken:

– Terrorhandlingene i Paris er ukas største nyhetssak. Da kan du ikke lage et program som oppsummerer ukas nyheter og ikke ha det med. Sett i lys av at det var nettopp humor og satire som ble angrepet er det kanskje enda viktigere å ha det med i et program med humor og satire, sier Skavlan.

Nytt på nytt ble som vanlig tatt opp torsdag, med redaksjonsmøte i forkant.

– Hvordan vi skulle gripe saken an var naturlig nok noe av det vi diskuterte. Fordi dette er en nyhet som fremdeles utvikler seg, så er det mye vi ikke får med av det siste som har skjedd. Derfor blir det en mer generell tilnærming. Men det måtte som sagt med, sier Skavlan.

God stemning

Komiker Bård Tufte Johansen uttalte fredag tilNRK at han mener det er viktig å kunne tulle med alt. Han vier selv tid i sitt show til vitsing om islam, men påpeker at dette er noe mange ikke ler av.

– Publikum blir redde, og da ler de ikke. Jeg testet ut showet mitt foran et publikum med 20 – 30 prosent innvandrerbakgrunn, og de lo masse. Men da jeg dro de samme vitsene i et helt hvitt Sandefjord, så ble det helt stille fordi de ble livredde. Litt av problemet er at man vil ta tak i islam, men da ler ikke folk, sier han tilNRK.

Skavlan registrerte imidlertid ikke noe spesielt med responsen hos publikum da angrepet mot Charlie Hebdo ble nevnt i Nytt på nytt-panelet:

– Det var bra stemning under opptakene. Vi hadde et publikum som trolig skjønte hvorfor vi måtte sneie innom dette. Og så må man heller ikke le av alt, sier Skavlan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vanskelig, men nødvendig

Pensjonert komiker Lars Mjøen harselerte i sin tid som medlem av humortrioen KLM, mye med kristendommen og fikk sterke reaksjoner på det. Det var imidlertid aldri snakk om at de skulle bli fysisk angrepet, slik det kan være risiko for hvis man gjør narr av islam:

– Jeg vet knapt om en komiker i Norge som tør å røre innvandringsdebatten, muslimdebatten og ekstremistdebatten. Mange er nok redde, enten for å bli angrepet fysisk eller man er redd for å tråkke feil og bli beskyldt for å være rasist, uttalte Mjøen i et intervju med Vårt Land.

Han trakk fram Shabana Rehman Gaarder som unntaket, og Rehman fastslo «at det kan være farlig å spøke med islam».

Bård Tufte Johansen understreker overfor NRK at komikere ikke må la seg stanse av egen eller andres frykt:

– Det er viktig at man har noe gøy, så må man prøve å lirke det til og få publikum til å tåle det. Det er viktig at alle prøver å tulle med alt, sånn at ingen slipper unna. (©NTB) (©NTB)