Nye Syria-forhandlinger i Genève

Mandag starter en ny runde med svært vanskelige fredsforhandlinger om Syria i Genève. Den første runden i fredsforhandlingene ble nesten resultatløs.

Det eneste som kom ut av forrige runde forhandlinger i januar, var et løfte om å la sivile evakueres fra Homs og å slippe nødhjelp inn i den beleirede byen.

Søndag ble det meldt at rundt 500 var blitt evakuert fra opprørerkontrollerte og beleirende bydeler i Homs. Men flere tusen sivile sitter fortsatt fast i byen, der de har levd i ett år og åtte måneder uten annet enn knappe rasjoner av mat, vann og strøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uklar varighet

FN-utsending Lakhdar Brahimi leder forhandlingene i Syria, og mandag morgen møter han etter planen først opposisjonen klokken 10. Deretter møter han representantene fra den syriske regjeringen, ledet av utenriksminister Walid Muallem, klokken 11.30. Det var natt til mandag uklart om partene skulle ha direkte forhandlinger mandag og hvor mange dager denne runden av Genève II-forhandlingene ville vare.

Russlands og USAs utenriksministre startet i helgen forberedelsene til mandagens nye runde. De snakket på telefonen om situasjonen i Syria, og om samtalene som starter i Genève 10. februar, opplyste russisk UD lørdag.

Opposisjonen står fast på at det skal innsettes en overgangsregjering, slik som det tas til orde for i dokumentet fra fredskonferansen i 2012, men uten garanti for president Bashar al-Assads rolle.

Redningsarbeidere beskutt

Flyktninghjelpens sjef Jan Egeland var nylig i Syria. Han er pessimistisk for fredsforhandlingene som starter mandag. Våpenhvilen i Homs greide ikke, som mange hadde håpet, å bane vei for en mer omfattende fredsavtale, både på grunn av den oppsplittede opposisjonen og det uforsonlige regimet.

- Dette kunne vært det første tillitsskapende skritt inn i fredsforhandlingene, men nå går det såpass dårlig til og med i Homs, med den ene avtalen som eksisterer, sier Egeland.

Søndagens evakuering skjedde til tross for at redningsmannskapene ble beskutt, stikk i strid med den midlertidige avtalen om våpenhvile som FN har meklet fram, melder syrisk fjernsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra Røde Kors kom det samtidig meldinger om at hjelpeorganisasjonen gjorde seg klar til å levere nødhjelpsforsyninger til de om lag 2.000 sivile som fortsatt sitter fast inne i Homs. (©NTB)

Les også
- Problemene i Homs dårlig tegn foran Syria-forhandlinger
Les også
Evakueringen skyter fart i Homs
Les også
Venter fortsatt på å få hjelp inn i Homs