RESOLUSJON: Onsdag ber palestinerne FNs Sikkerhetsråd å pålegge Israel å trekke seg ut av Vestbredden innen to år. Israel nekter å følge et slikt pålegg, og det er ventet at USA vil legge ned veto mot et eventuelt vedtak.

Nye forhandlinger i Midtøsten i det blå

Onsdag ber palestinerne Sikkerhetsrådet å gi Israel en frist på to år til å trekke seg ut av Vestbredden. Netanyahu nekter å godta en slik tidsramme.

Onsdag leverer palestinerne et forslag til resolusjon til FNs Sikkerhetsråd som skal gi Israel en frist på to år til å trekke seg ut av såkalte «okkuperte områder». Det var den palestinske ledelsen med president Mahmoud Abbas i spissen som annonserte dette søndag kveld.

I kjølvannet av dødsfallet til en palestinsk minister som døde av hjerteattakk etter sammenstøt med israelske soldater før helgen, lå det an til fullstendig sammenbrudd i kontakten mellom palestinerne og Israel på alle felt. Palestinske myndigheter har likevel valgt å stå ved samarbeidet med Israel inntil videre når det gjelder sikkerhetsstyrker, men sier de vil vurdere hele samarbeidet i nær framtid, skriver nyhetsbyrået Deutsche Presse-Agentur (DPA).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netanyahu nekter

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som møtte USAs utenriksminister John Kerry og Italias statsminister Matteo Ranzi i Roma mandag, nekter å sette noen tidsramme for når Israel skal trekke seg ut av Vestbredden.

– Vi står imot muligheten for et diplomatisk angrep, som er et forsøk på å tvinge oss ved hjelp av FN-midler til å trekke oss tilbake til grensene fra 1967 innen to år, sa Netanyahu søndag.

Han la til at dersom Israel trekker seg tilbake nå, vil det føre til at ytterliggående islamister kan ta seg inn i hjertet av Jerusalem og Tel Avivs forsteder.

– Israel ligger som en øy i et hav av islamistisk ekstremisme som blåser over hele Midtøsten, sier Netanyahu i følge NTB.

USA imot

USA går også imot resolusjonen fra palestinerne og har prøvd å overbevise Abbas om å legge til side forslaget og heller gi direkte forhandlinger med Israel en ny sjanse. Forrige runde med forhandlinger brøt sammen i slutten av april i år.

Hanna Amira i PLO innrømmer at palestinerne foreløpig ikke har de nødvendige ni stemmene som skal til for å få resolusjonen behandlet i Sikkerhetsrådet. Skulle forslaget likevel komme opp i Rådet, er det ventet at USA legger ned veto mot resolusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anerkjennelse

Dersom forslaget ikke blir vedtatt, har palestinerne sagt de vil slutte seg til mer enn 500 internasjonale organisasjoner medregnet Den internasjonale domstolen i Haag. Tiltakene er en del av palestinernes forsøk på å oppnå anerkjennelse for en suveren stat på Vestbredden samt Gaza og Øst-Jerusalem. Ved en avstemming i FNs generalforsamling i november 2012 fikk palestinerne observatørstatus i FN av et overveldende flertall av medlemslandene.

Etter møtet mellom den israelske statsministeren, John Kerry og Matteo Ranzi i Roma mandag, skal USAs utenriksminister møte utenriksministre fra flere europeiske og arabiske land i London tirsdag.

Les også
Ti ultranasjonalister arrestert i Israel
Les også
Netanyahu: Israel lar seg ikke presse til tilbaketrekking
Les også
Syria anklager Israel for luftangrep
Les også
Eksplosjon ved fransk kultursenter i Gaza by
Les også
Kerry fortsetter Midtøsten-diplomatiet i Paris