GLEDER SEG: Tidligere bergensbyråd og KrF-topp Filip Rygg ser fram til å ta fatt på arbeidet som styreleder i Betanien. Han tar kritikken fra Arne Nakling til seg og er klar på at samarbeidet med de tillitsvalgte blir en viktig del av det fremtidige arbeidet.

Ny styreleder får kritikk før han har begynt

Innstilt styreleder Filip Rygg får høre det etter at han kalte Betanien en veldrevet organisasjon. – Et slag i ansiktet, sier tillitsvalgt Arne Nakling til Dagen.

Tirsdag annonserte Betanien at Christian Hysing-Dahl går av som styreleder. Det skjer etter at stiftelsens tidligere direktør nylig ble dømt for underslag på 15 millioner kroner.

Ikke lenge etter ble Filip Rygg, kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft og tidligere byråd i Bergen, innstilt som ny styreleder. Til VG sier Rygg at Betanien er en velrenommert og veldrevet stiftelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det avtroppende styret har gjort en god opprydningsjobb, sier han til avisen.

LES: Står fast ved at hele styret må gå

Forventer kompetanse

Dette får tillitsvalgt for legene i Betanien, Arne Nakling, til å reagere.

– Når Rygg kaller Betanien for en veldrevet organisasjon, føles det for meg som et slag i ansiktet. Jeg opplever at han ikke tar ting på alvor, og jeg er svært skuffet. Jeg hadde ventet at han primært skulle ta vårt parti, men i stedet tar han parti med det gamle styret, sier Nakling.

– Han har ikke skoen på og kjenner ikke innsiden av Betanien. Likevel uttaler han seg. Her snakker han mot bedre vitende, fortsetter han.

Nakling er klar på hva som blir den nye styrelederens hovedoppgave.

– Det er fagfolkenes solide arbeid gjennom over hundre år som er grunnen til at vi er en velrenommert organisasjon, og ikke styrets fortjeneste. Jeg forventer topp kompetanse i ledelsen, og det blir det den nye styrelederens ansvar å sørge for at vi får.

Ut mot direktøren

Det er imidlertid ikke bare Ryggs uttalelser legen reagerer på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I samme pressemelding som annonserte styrelederens avgang, går direktør Knut Rasmussen ut og roser arbeidet som har blitt gjort fra styrets side.

«Jeg har lyst til å berømme styret for den innsatsen som er lagt ned i en tung periode for Betanien», sier Rasmussen.

Nakling er sterkt uenig.

– Jeg er like skuffet over direktøren når det gjelder måten han berømmer styret på. Saken er at Hysing-Dahl har fått enormt med spalteplass til å si ting som at kapteinen ikke forlater en synkende skute også videre. Han fremstiller seg selv som en helt gjennom media. Det er usmakelig og et svik mot både min egen person, prosessen som de seks fagforbundene satte i gang og ikke minst varslerne. Hysing-Dahl har sluppet altfor lett unna.

Nakling er klar på at resten av styret må følge den avtroppende lederens eksempel og gå av.

Ønsker tillit

«Dette blir gøy! Seriøst altså», skrev Filip Rygg på Twitter tirsdag med et hint mot den fremtidige jobben som Betaniens styreleder. Til Dagen forklarer han:

– Med det mener jeg at det å få jobbe for en så viktig institusjon, er både meningsfullt og kjekt, sier han.

– Jeg opplever Betanien som en veldig viktig diakonal institusjon. Stiftelsen har en viktig historie, men også en viktig fremtid. Det vi har sett nå er en sak som har rystet Betanien, men også mange flere. Man må huske at Betanien leverer gode tjenester til svært mange mennesker hver eneste dag. Det er det jeg vil jobbe for, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Rygg er innstilt som ny styreleder, har han verken fått eller begynt i jobben enda. Det skal være et formelt valg i slutten av juni. Han er fram til den tid pekt ut som ny styreleder av en valgkomite foreslått av det gamle styret.

– Nå må man sørge for tillit hos offentlige myndigheter, og de som skal bruke Betanien som tjeneste. Et nytt styre må selvfølgelig også jobbe godt med de tillitsvalgte. De ansatte har levert gode tjenester i lang tid.

Skor seg

– Nakling mener du ikke har grunnlag for å kalle Betanien en veldrevet organisasjon. Hva tenker du om det?

– Jeg har fulgt Betanien fra utsiden veldig lenge. Bakgrunnen for at jeg kalte stiftelsen en veldrevet organisajon er min kjennskap gjennom Bergen kommune. Når det gjelder interne forhold skal jeg få på meg skoen så fort som mulig. Jeg kjenner imidlertid godt til stiftelsens posisjon i Bergen, og den er sterk selv etter det som har skjedd den siste tiden. Samtidig skal jeg ha respekt for at det selvsagt ikke alltid har vært lett, sier Rygg.

– Nakling mener at du tar parti med det gamle styret. Hva tenker du om det?

– Først og fremst tar jeg parti med det gode arbeidet som blir gjort av alle de ansatte. De gjør en formidabel jobb. Han leser kanskje uttalelsene mine med andre briller, men jeg går ut ifra at han er enig når det gjelder arbeidet som blir nedlagt på Betanien.

– Det jeg kan love er å snakke mye med de tillitsvalgte. Det er det litt vanskelig å gjøre før man er valgt, men selvfølgelig skal et nytt styre ha tett dialog med de tillitsvalgte. Jeg mener utfordringene i Betanien har vært kommunisert daglig i månedvis, og jeg tror nok at Nakling og jeg er mer enige enn det kan fremstå, avslutter Rygg.

Betanien-saken

Tidligere direktør i betanien, Are Blomhoff, ble i februar dømt til tre års fengsel for å ha underslått 15 millioner kroner.

Underslaget skal ha skjedd da eks-presten hadde ansvar for stiftelsens sykehjem i Spania, Fundación Betanien.

Mesteparten av pengene skal ifølge ham selv ha gått til å arrangere fester, noen av dem med prostituerte.

Betanien-styret og styreleder Christian Hysing-Dahl har de siste månedene vært under stort press fra de ansatte som mener at styret burde ha visst om Blomhoffs alkoholbruk og underslaget på et tidligere tidspunkt.

I et brev til styret fra tillitsvalgte ved seks fagforbund kommer det fram mistillit, og spørsmål ved hvorfor ikke saken ble politianmeldt når det ble varslet om underslaget i flere omganger.

Tirsdag trakk styreleder Christian Hysing-Dahl seg. Sammen med ham takket også nestleder Sigmund Kroslid og tre andre medlemmer for seg.

Tidligere bergensbyråd, KrF-topp og kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft, Filip Rygg, er innstilt som ny styreleder.

Tidligere bergensbyråd, KrF-topp og kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft, Filip Rygg, er innstilt som ny styreleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Står fast ved at alle må gå
Les også
Tviler på at styret ikke vissteBetanien-saken
Les også
Mistenker at Betanien-penger kan være gjemt unna
Les også
Varslet i ti år før styret i Betanien reagerteBetanien-saken
Les også
Betaniens styreleder går av