REAGERER: Lege og tillitsvalgt ved Betanien, Arne Nakling, synes det er utrolig at styreleder Christian Hysing-Dahl ikke kjente til korrupsjonsdømte Are ­Blomhoffs alkoholvaner på et tidligere tidspunkt.

Tviler på at styret ikke visste

Tillitsvalgt synes det er merkelig at styreleder Christian Hysing-Dahl ikke kjente til den tidligere direktørens alkoholbruk på et tidligere tidspunkt.

– Jeg synes det er rart. Han hører det han ønsker å høre, og han husker det han ønsker å huske, sier tillitsvalgte Arne Nakling til Dagen.

Legen understreker at alt han sier er hans personlige mening, og at han ikke snakker på vegne av tillitsvalgte fra de seks ulike fagforbundene i dette intervjuet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ble aldri varslet

Stiftelsestilsynet vedtok i begynnelsen av mars å gjenåpne Betanien-saken etter at tillitsvalgte hadde uttrykt mistillit til styret for håndteringen av underslagssaken om tidligere direktør Are Blomhoff.

Eks-presten er dømt til tre år i fengsel for å ha underslått 15 millioner kroner, der mesteparten, ifølge ham selv, ble brukt på fester blant annet med prostituerte.

Dette skjedde mens han hadde ansvar for stiftelsens sykehjem i Spania, Fundación Betanien.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Den nye granskningen har ført til at detaljer som ikke tidligere var kjent har kommet fram i offentligheten.

I et notat som lå til grunn for et møte mellom Stiftelsestilsynet og de tillitsvalgte kommer det blant annet fram at Blomhoff skal ha talt på en gudstjeneste i synlig bakrus. I en annen anledning skal han ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand.

Kjent alkoholbruk

gjentatte ganger i hele ti år

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har aldri blitt varslet. Hvem som fremsetter disse påstandene vet jeg ikke, og jeg har bedt om å få det dokumentert uten at det har blitt gjort, sa styreleder Christian Hysing-Dahl til Dagen før helgen.

På det tidspunktet hadde styrelederen verken sett eller fått tilsendt det nevnte notatet.

Arne Nakling synes det virker spesielt at Hysing-Dahl ikke visste om Blomhoffs alkoholforbruk, noe han kaller en «allment kjent sak» ved Betanien på den tiden.

LES: Han ble invitert til fest av Are Blomhoff

– Det er utrolig og savner enhver troverdighet. Hysing-Dahl må være tungnem som ikke oppfatter det mange andre av oss oppfatter, sier han.

Han mener at Hysing-Dahl ikke har anledning til å forlange dokumentasjon fra de ansatte på at episodene som står beskrevet i notatet faktisk har funnet sted.

– Bevisbyrden ligger ikke på oss. Styreleder insisterer på at vi skal bevise det, men det er styrets ansvar å skaffe seg kjennskap til dette, sier han.

Nektet innsyn i regnskap

Notatet, som er underskrevet Nakling på vegne av tillitsvalgte fra de seks fagforbundene, beskriver hvordan styret ble varslet om Blomhoffs «alkoholoverbruk» flere ganger – første gang i 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da skal et medlem i Diakonirådet ha sagt klart i fra at han ikke lenger ønsket å delta på møter som følge av «framferden», men også fordi rådet ble nektet innsyn i regnskapet til Fundación Betanien av Hysing-Dahl og den tidligere direktøren.

– Det kan jeg ikke huske, sa Hysing-Dahl.

Arne Nakling synes det er merkelig.

– Dette var etter en direkte konfrontasjon mellom medlemmet og Christian Hysing-Dahl. Denne konfrontasjonen gjaldt også alkoholbruken til Blomhoff.

– Usannhet

I notatet blir det også pekt på at Hysing-Dahl holdt en rosende tale for Blomhoff i forbindelse med at eks-presten mottok Kongens fortjenestemedalje. På dette tidspunktet var også underslaget kjent for styret.

– Jeg holdt en tale på 60-årsdagen hans. På det tidspunktet hadde jeg fått varsel, men ikke noen konkrete bevis, sa Hysing-Dahl fredag.

Det er Arne Nakling sterkt uenig i:

– Det er en usannhet at han hevder det ikke var sikre bevis på dette tidspunktet. Den 15. august 2012 ble det framlagt håndfaste bevis til Hysing-Dahl i form av skriftlig dokumentasjon på underslaget, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge notatet var talen rosende og full av æresbevisninger. Blomhoff fikk Kongens fortjenestemedalje av bergensordfører Trude Drevland i februar 2013.

«Døv, blind og naiv»

I notatet står det også at Hysing-Dahl karakteriserte seg selv som «døv, blind og naiv» på et allmøte som handlet om hvorfor styret ikke kjente til Blomhoffs høye alkoholinntak og underslaget tidligere.

– Hvordan har det seg at du ikke visste om alkoholforbruket når styret var blitt varslet ved flere anledninger?

– Jeg har svart at jeg ikke visste om det på et møte jeg hadde med de tillitsvalgte. Hvis de ikke tror meg, så er det ikke noe jeg kan gjøre med det, sa Hysing-Dahl.

Nakling forteller at han selv konfronterte Hysing-Dahl med mistilliten blant de ansatte, noe som førte til en «følelsesmessig reaksjon» fra styrelederen.

– Den 27. januar reagerte jeg og sa til Hysing-Dahl at han manglet tillit blant de ansatte. Siden dommen har falt sa jeg at det var naturlig for ham å trekke seg. Jeg sa ordrett at han både skulle, kunne og burde har visst om alkoholforbruket til Blomhoff. Det ville han ha seg frabedt, og han nektet for at det var tilfelle.

Vil ikke kommentere

Nakling forklarer at mistilliten utelukkende er rettet mot stiftelsesstyret, og ikke den sittende ledelsen.

– Betanien er en faglig godt fundert arbeidsplass hvor jeg trives og har lyst til å fortsette å gjøre en solid faglig innsats. Dette forutsetter imidlertid topp kompetanse i ledelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For å få til dette mener Nakling at ikke bare Hysing-Dahl, men også de andre i styret er nødt til å gå.

– Vi har ytret mistillit til hele styret. Hvor er resten av styret? De har sviktet sitt oppdrag fundamentalt. Alle styremedlemmer har et selvstendig ansvar.

Sigmund Henning Kroslid er nestleder i Betanien-styret. Han ønsker ikke å kommentere hvor vidt det er tillit til Christian Hysing-Dahl innad i styret.

– Det er enighet om at det er styreleder som håndterer media utad. Det er en beslutning som jeg støtter fullt, sier han til Dagen.

Står på sitt

Seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet Terje Gjertsen kan opplyse om at Hysing-Dahl nå har fått tilsendt notatet som lå til grunn for møtet mellom tilsynet og de tillitsvalgte.

– Var det noe du reagerte på i det notatet, Hysing-Dahl?

– Det er ting der som ikke har kommet til vår kunnskap. Det står at det ble varslet i 2002, men det har ikke vi visst om. Jeg mottok et varsel den 14. august 2012 på underslaget, og et anonymt varsel i 2011 som gikk på Blomhoffs alkoholbruk, sier han til Dagen tirsdag.

– Var det noe i notatet som ikke stemte?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, hovedpunktet. Det står at det er blitt varslet flere ganger, men det har ikke kommet til min kunnskap.

– Arne Nakling synes det er rart at du ikke visste om dette. Står du fortsatt ved det du sa i det forrige intervjuet, at du aldri ble varslet?

– Det står jeg på, og jeg synes det er leit at Nakling ikke tror meg. Jeg kan bare si hva jeg opplevde, sier Hysing-Dahl og legger til:

– Det er uheldig at vi skal ha denne diskusjonen gjennom media i stedet for å ta det internt. Da kunne vi ha løst dette på en fornuftig måte, uten så mye støy.

Kjernen i underslaget

– Nakling sier at du selv konfronterte en person i Diakonirådet når det gjaldt hvor vidt han ble nektet innsyn i Fundación Betaniens regnskap. Personen skal også ha reagert på Blomhoffs alkoholforbruk. Hva tenker du om det?

– Jeg er usikker på hvilken episode det refereres til, men jeg husker en annen episode der en person ikke møtte opp når en viktig vedtektsendring skulle bli behandlet. På en annen Betanien-institusjon, vel å merke. Vedtektsendringen ble avvist. Jeg traff vedkommende etterpå og vedkommende var indignert på at dette var blitt avvist. Jeg kan ikke huske at dette hadde noe med Fundación eller Blomhoffs alkoholforbruk å gjøre, sier Hysing-Dahl.

– En annen sak er at vi lenge behandlet Fundación som en selvstendig spansk stiftelse som ikke skulle behandles i Diakonirådet. Dette var en feil fra vår side, og dette var jo kjernen i hvordan underslaget kunne oppstå.

– Står du fortsatt ved at det ikke fantes håndfaste bevis for underslaget da du talte for Blomhoff på hans 60-årsdag?

– Ja. På det tidspunktet lette jeg etter bevis slik at vi kunne komme oss videre, sier Hysing-Dahl.

– Tar dere mistilliten fra de ansatte alvorlig?

– Ja, soleklart! Det er helt opplagt.

Betanien-saken

Tidligere prest og direktør i Betanien, Are Blomhoff, er dømt til tre års fengsel for korrupsjon.

Politiet konkluderte med at Blomhoff var alene om underslaget.

Både Stiftelsestilsynet og revisjonsbyrået BDO har gransket Betanien i etterkant.

Nylig valgte Stiftelsestilsynet å gjenåpne saken etter at de ansatte kom med et mistillitsbrev til styret.

I et nytt dokument kommer det fram at det tok ti år fra styret ble varslet om Blomhoffs adferd til reaksjonen kom.

Styreleder Christian Hysing-Dahl sier at han ikke kjenner til detaljene som blir beskrevet i dokumentet.

Les også
Tilsynsfører invitert til fest av BlomhoffBetanien-saken
Les også
Gjenåpner Betanien-saken
Les også
Nå blir jobbmiddagene 99 prosent promillefrieBetanien-saken
Les også
Vurderer å gjenåpne Betanien-sakenBetanien-saken
Les også
Varslet i ti år før styret i Betanien reagerteBetanien-saken