Petter Northug har fortalt at det var panikk i bilen da han og kameraten innså hvilken alvorlig situasjon de var i etter promillekjøringen i mai. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Northug tilstår alt – kan miste førerkortet for alltid

Petter Northug Jr. kan miste førerkortet for alltid, fordi han forlot kameraten etter at han kolliderte i ruspåvirket tilstand - og løy for politiet.

SE VIDEO øverst på siden. Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes under pressekonferansen tirsdag ettermiddag der han forklarer om tiltalebeslutingen mot Petter Northug. (Video: NRK)

Northug selv var blitt informert om punktene i tiltalen mot seg kort tid før statsadvokatens pressekonferanse i Trondheim tirsdag.

En halvtime senere bekreftet skistjernen at han godtar at saken blir ført som tilståelsessak.

– Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd, forteller skistjernen til NTB via sin manager Are Sørum Langås.

For retten om få uker

– Vi regner med at saken vil kunne behandles i løpet av et par uker, dersom den går som tilståelsessak, sa førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter.

Det går fram av tiltalebeslutningen som ble offentliggjort tirsdag ettermiddag, at Petter Northug kan bli fradømt retten til å kjøre bil "for alltid".

– En eventuell påstand om at han fratas retten til å kjøre bil for alltid, er en direkte konsekvens av å ikke å ha overholdt hjelpeplikten i et forhold han selv har forårsaket, sier Soknes.

Anklaget kameraten

Skistjernen forklarte seg uriktig i tre avhør innledningsvis i etterforskningen, de to første i samtaler med polititjenestemenn. Der hevdet han at det var kameraten som kjørte bilen og at han selv var passasjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Denne forklaringen opprettholdt han også da i sitt første formelle avhør, der hans forsvarer var til stede. Først rundt tolv timer senere gikk han tilbake på sin opprinnelige forklaring og vedgikk at det var han selv som hadde kjørt bilen ulykkesnatten.

Northug hadde en promille på 1,65 da han i mai i år kjørte fra boligen sin med en kamerat som passasjer. Ferden endte i autovernet etter å ha gått tvers over en rundkjøring bare rundt 200 meter fra der skistjernen bor og hoppet 16 meter, ifølge tiltalen.

Etter ulykken løp Northug fra stedet, og forlot kameraten sin skadd i bilen.

Må inn til nye avhør

Northug er også tiltalt for råkjøring, politiet mener bilen hadde en fart på 83 kilometer i timen i 40-sonen på det meste, og for ikke å ha varslet politiet om ulykken.

– Northug vil nå få mulighet til å forklare seg om hvert enkelt forhold i tiltalen. Det vil ikke bli lagt ned påstand om straff, slik man gjør i ordinære hovedforhandlinger, men jeg vil gi retten mitt forslag til straff og eventuelt om førerretten skal inndras, sier Soknes.

Soknes ønsker ikke å kommentere hva slags straffepåstand han vil komme med i retten.