Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt på Gazastripen, ifølge FN-organet OCHA, som også opplyser at 475.000 mennesker er internt fordrevet. Bildet er fra Khuzaa sør i enklaven. Foto: Finbarr O'Reilly / Reuters / NTB scanpix

Norske millioner til Gazastripen

De humanitære behovene på Gazastripen er enorme etter fire uker med israelske angrep. Norske hjelpeorganisasjoner har fått inn over 3,5 millioner kroner.

– Nordmenn er engasjerte. Bare i helgen fikk vi inn rundt 700.000 kroner, sier innsamlingsleder Ellen Johnson i Røde Kors Norge til NTB.

Røde Kors er den organisasjonen som har samlet inn mest penger. Nordmenn har gitt rundt 1,9 millioner kroner til organisasjonens arbeid på Gazastripen, som blant annet gjøres av frivillige i søsterorganisasjonen Palestinsk Røde Halvmåne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enorme behov

Over 1.800 palestinere er drept og 9.320 såret i enklaven siden Israels offensiv startet 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt, ifølge FN-organet OCHA, som også opplyser at 475.000 mennesker er internt fordrevet.

De humanitære behovene er enorme, og Røde Kors er ikke alene om å få inn norske penger til arbeidet: Norsk Folkehjelp har samlet inn 1,7 millioner kroner, Flyktninghjelpen har fått inn 100.000 kroner og Care Norge har samlet inn 22.000 kroner.

Strømmer inn fra privatpersoner

Røde Kors' innsamlingsleder forteller at til forskjell fra krigen for fem år siden, har det strømmet inn mye penger fra privatpersoner:

– Vi har til nå samlet inn like mye som vi gjorde i 2008-2009. Forskjellen fra forrige innsamlingsaksjon, er at alt som nå har kommet inn, er fra enkeltpersoner. For fem år siden var det bedrifter som sto for mesteparten av støtten, sier Johnson.

Røde Kors' innsamlingsaksjon rettet mot næringslivet begynte mandag ettermiddag.

Bruker Facebook og Twitter

Pengene Norsk Folkehjelp har samlet inn så langt, kommer både fra privatpersoner og fagforeninger.

– Behovet på Gazastripen er enormt, og fagforeningene har alltid hatt et stort engasjement for palestinerne. Det er årsaken til at vi har samlet inn så mye, sier kommunikasjonsdirektør Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innsamlingsaksjon til Røde Kors har fått god drahjelp av sosiale medier:

– Facebook og Twitter brukes ikke lenger bare som informasjonskanaler, men også som innsamlingskanaler. Det er masse engasjement og diskusjon på sosiale medier, sier Johnson.

Trenger milliarder

Gjenoppbyggingen på Gazastripen vil koste nærmere 40 milliarder kroner, ifølge palestinernes visestatsminister Mohammed Mustafa.

For fem år siden fikk Gazastripen bare en brøkdel av de milliardene som ble lovet på en internasjonal giverkonferanse etter krigen.

Mustafa håper pengene enklaven trenger, denne gangen faktisk kommer:

– Når en våpenhvile er nådd, må vi håndtere det akutte problemet med å skaffe hus til dem som har mistet hjemmene sine. Vi anslår at det gjelder 400.000 personer, sier Mohammed Mustafa. (©NTB)

Les også
Når hjertesakene blir hjerteløse
Les også
IDF forbereder seg på anklager om krigsforbrytelser
Les også
Ufølsomme kristne?
Les også
– Israel har ikke råd til å tape krigenGaza-krigen