- Norske fengsler skremmer ikke utenlandske kriminelle

Andelen utlendinger i norske fengsler er firedoblet på 14 år. Nå er 34 prosent av de innsatte utenlandske statsborgere.

Tall TV 2 har inn­hen­tet viser at an­de­len uten­lands­ke stats­bor­ge­re i nors­ke fengs­ler har økt fra 8,6 pro­sent i 2000 til 34,2 pro­sent ved ut­gan­gen av mai i år.

Uten­lands­ke kri­mi­nel­le uten lov­lig opp­hold i Norge har de samme ret­tig­he­ter som andre inn­sat­te, kul­tur­til­bud, dag­pen­ger, guds­tje­nes­ter, de kan ringe hjem, ha full helse­hjelp og kan søke Nav om til­skudd til blant annet klær.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg tror ikke feng­sels­straf­fen er sær­lig av­skrek­ken­de for en del av dem som til­hø­rer disse grup­pe­ne, de tar sine sjan­ser og det gjør de be­visst for å oppnå en bedre til­væ­rel­se, sier ad­vo­kat Jo­stein Alv­heim til TV 2.

Flere for­svars­ad­vo­ka­ter for­tel­ler til TV 2 om kli­en­ter som nær­mest ler av straffe­ni­vå­et og som sier rett ut at de tar et opp­hold i nors­ke fengs­ler som en kal­ku­lert ri­si­ko. Po­li­ti­et i Ber­gen deler den vur­de­rin­gen.

- Et stort pro­blem er at de som er ut­vist for kri­mi­na­li­tet kom­mer til­ba­ke og begår ny kri­mi­na­li­tet. Dette er ut­vik­ling som går gal vei, vi får flere og flere ut­len­din­ger i Norge uten lov­lig opp­hold som begår kri­mi­na­li­tet, sier po­liti­ad­vo­kat Arne Fjell­stad ved ut­len­dings­av­snit­tet i Horda­land po­liti­dis­trikt.

(©NTB)

Les også
Flere utenlandske kriminelle må sone i hjemlandet