Flere utenlandske kriminelle må sone i hjemlandet

Regjeringen har fått på plass nye avtaler med Latvia, Litauen og Romania som gjør det mulig å sende kriminelle fra disse landene til hjemlandet for å sone straffene sine.

Jus­tis­de­par­te­men­tet job­ber også med å inngå av­ta­ler med Polen og Bul­ga­ria, skri­ver Dag­bla­det.

Norge har i flere år hatt slike so­nings­av­ta­ler, men de nye av­ta­le­ne gjør at enda flere uten­lands­ke kri­mi­nel­le vil bli sendt for å sone sine nors­ke dom­mer i hjem­lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nors­ke myn­dig­he­ter vil be­ta­le reg­nin­gen for å få de kri­mi­nel­le ut av lan­det.

- Fram til nå har det vært mye by­rå­kra­ti for å få sendt kri­mi­nel­le til hjem­lan­det for so­ning, blant annet fordi flere land har vært lite vil­lig til å be­ta­le for uttrans­por­ten. Av­ta­le­ne vi har inn­gått, betyr at uten­lands­ke kri­mi­nel­le som begår kri­mi­na­li­tet i Norge, skal døm­mes av en norsk dom­stol, og når dom­men er retts­kraf­tig vil de på norsk reg­ning bli trans­port til hjem­lan­det. Der vil myn­dig­he­te­ne over­ta an­sva­ret for so­nin­gen, sier jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen (Frp).

Han mener at en mer ef­fek­tiv ut­sen­del­se av uten­lands­ke kri­mi­nel­le både vil sørge for bedre ka­pa­si­tet i nors­ke fengs­ler og spare sta­ten for store ut­gif­ter.

- For­hå­pent­lig­vis vil ord­nin­gen virke av­skrek­ken­de slik at kri­mi­nel­le vet at de ikke får sone i Norge, men under stren­ge­re re­gi­mer i sine re­spek­ti­ve hjem­land, sier Anund­sen.

(©NTB)

Les også
Voldssiktet prest løslatt fra varetekt