En nordmann er opgrepet i Etiopia og tiltalt for terrorisme. Bildet er ikke fra den aktuell hendelsen,

Norsk statsborger terrortiltalt i Etiopia

En 52 år gammel norsk statsborger av etiopisk opprinnelse, er pågrepet og tiltalt for terrorisme i Etiopia.

Ifølge den etiopiske avisen The Reporter er 52-åringen tiltalt sammen med seks andre menn fra Sør-Sudan, skriver Dagbladet.

Mannen anklages for å lede en terrororganisasjon som kjemper for uavhengighet for den tynt befolkede Gambella-regionen vest i Etiopia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

52-åringen var tidligere guvernør i regionen, men flyktet i 2005 over grensa til Sør-Sudan og tok seg deretter videre til Norge.

Sist vinter returnerte han til regionen, men ble pågrepet av sørsudanske sikkerhetsstyrker på grensa mellom Sør-Sudan og Uganda. Han satt først fengslet i Juba i Sør-Sudan, men ble utlevert til Etiopia i april.

Ifølge tiltalen har mannen tilknytning til opprørsgruppen GPLM, som igjen anklages for å ha bånd til Oromofolkets frigjøringsfront (OLF) i Etiopia.

Han anklages også for å ha samlet inn penger og vervet geriljasoldater i USA, Europa og Asia, samt for å ha vervet konspirert med Eritrea.

– Selv om regimet kaller ham for terrorist, trenger han ikke være noe mer enn en opposisjonell. Det er lett for dem å ty til terrorbegrepet, for i den såkalte kampen mot terror har de sterk støtte fra for eksempel USA, sier seniorforsker Jon Harald Sande Lie ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

Norske myndigheter er kjent med mannens skjebne.

– Utenriksdepartementet er kjent med saken og har i lengre tid jobbet med den, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld.

Les også
Medlemsboom i etiopisk kirkeMekane Yesus kirken
Les også
Etiopisk menighet åpnet dørene for folketDen etiopisk-ortodokse kirke