DÅP: Et nytt medlem blir døpt i Mekane Yesus kirken i Etiopia.

Medlemsboom i etiopisk kirke

Mekane Yesus i Etiopia er den lutherske kirke som vokser raskest i verden. I fjor ble det i snitt lagt til nærmere 1.000 medlemmer hver dag.

– Mekane Yesus kirken har hatt en jevn vekst i mange år, og det er flere årsaker til denne utviklingen, sier misjonsprofessor Tormod Engelsviken til Dagen.

I fjor ble 343.654 nye personer lagt til Mekane Yesus kirken, som nå har totalt nærmere 6,4 millioner medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etiopia-misjonær

– En viktig årsak til den veldige medlemsveksten er at det kristne budskapet har møtt et behov hos det etiopiske folk. De har fått oppleve Guds inngripen både gjennom helbredelser og åndsutdrivelser. I tillegg har Mekane Yesus gjennomført en modernisering i kontrast til den gamle og ortodokse kirke, og dette har gitt folk en ny frihet og nytt håp. Flere undertrykte stammer har blant annet blitt frigjort gjennom evangeliet, sier Engelsviken, som selv har vært misjonær i Etiopia fra 1971 til 1973.

– Da vi kom til landet var det omkring 250.000 medlemmer i Mekane Yesus kirken, minnes han.

Karismatisk kirke

Engelsviken legger ikke skjul på at Mekane Yesus er den lutherske kirke som vokser raskest i verden i dag.

– Jeg vil også mene at dette er den største lutherske kirke som finnes, i alle fall målt etter aktive medlemmer. Det er også viktig å påpeke at den karismatiske vekkelsen i høy grad har innvirket på Mekane Yesus kirken, som i dag fremstår mer karismatisk enn luthersk, sier Tormod Engelsviken.

Norsk misjon har vært sentral i Etiopia helt siden 1948, og ikke minst Det Norske Misjonsselskap (NMS) og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har vært aktive.

Hjalmar Bø er leder for NLM Utland, og han viser til at Mekane Yesus kirken opplever fortsatt vekkelse, slik det har vært i årtier.

Sender ut misjonærer

– Det er Gud som gir vekst. Det er sterkt å se hvordan gløden og iveren brenner, og kirken er bevisst på å nå ut til sitt folk. Bare i løpet av fjoråret nådde de 1,3 millioner nye mennesker med evangeliet. De er opptatt av å plante nye menigheter, og det er veldig positivt. Dessuten blir de mer og mer opptatt av å drive misjon også i andre land, og har sendt ut flere misjonærer, forteller Bø.

Han opplyser at NLM har i dag omkring 25 misjonærer i landet. Organisasjonen samarbeider blant annet med Mekane Yesus kirken om en misjonsskole. Her utdannes det medarbeidere både til tjeneste i hjemlandet og i andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når veksten er så stor i kirken, er det et enormt behov for opplæring. Dessuten er det en veldig ung medlemsmasse, for omkring 70 prosent av etiopierne er under 30 år, sier Hjalmar Bø.

Pionermisjonær

En av de norske pionermisjonærene fra NLM i Etiopia er Johannes Eiken i Stavanger. Han var misjonær i landet fra 1954 til 1971.

– Det er fantastisk å høre hvor mange nye medlemmer som er kommer til, ja, det er som en drøm, sier Eiken.

Han og familien ble plassert i den tidligere provinshovedstaden Gidole, som ligger omkring 70 mil fra hovedstaden Addis Abeba.

Profetier

– Da jeg kom dit som stasjonsstyrer i 1955, var det to bolighus, en skole og en klinikk. Det var ikke dannet noen menighet, men flere prekeplasser var opprettet. Den første menigheten ble etablert i mai samme år, forteller han.

– Hva tror du er årsaken til den sterke veksten i Etiopia?

– Det har nok å gjøre med at Guds profetier i Bibelen går i oppfyllelse, svarer Johannes Eiken. Han viser til Salme 68,32: «Etiopia skal i hast utrekke sine hender til Gud.»

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mekane Yesus kirken

  • Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus (EECMY) ble stiftet i 1959 med omkring 20.000 medlemmer.
  • En frukt av innsatsen til blant andre norske misjonærer, som kom til landet i 1948.
  • Den lutherske kirke i verden som har opplevd størst kirkevekst.
  • Medlemstallet har hatt følgende vekst de siste årene:
  • 1997: 2,3 millioner
  • 2002: 4 millioner
  • 2007: 5 millioner
  • 2013: 6,4 millioner

Les også
Til Burundi for å snakke om fredRune Edvardsen
Les også
Så mye tjener norsk misjon på gamle tingGjenbruk i Kristen-Norge