Klikk for å endre tekst

Etiopisk menighet åpnet dørene for folket

Den etiopisk-ortodokse menigheten i Stavanger inviterte naboer og andre menigheter til et innblikk i deres 3.000 år gamle historie. Se bildeserien!

Klok­ken viser ti på tolv lør­dag for­mid­dag. Mens mange er fullt opp­tatt med hus­vas­ken og helge­han­de­len myld­rer det av liv inne i Sunde kirke.

Kvin­ner og barn er kledd i hvite, flot­te drak­ter, og flere løper frem og til­ba­ke for å ordne de siste for­be­re­del­se­ne. Kir­ken som til van­lig har mest liv om søn­da­ge­ne blir i dag brukt av den etio­pisk-or­to­dok­se me­nig­he­ten i Stav­an­ger, den samme me­nig­he­ten som i no­vem­ber fikk pres­ten Tewoderos Zewe­de Akalu til­ba­ke etter at han ble ut­vist fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå har de stelt i stand fest for ven­ner, na­bo­er og byen for å vise frem etio­pisk kul­tur, tro og tra­di­sjon.

- Hvert år mel­lom påske og pinse sam­les me­nig­he­ten for å feire det som skjed­de i pås­ken. Det er førs­te gang vi åpner opp på denne måten. Vi øns­ker å bygge vår egen kirke i Stav­an­ger, og dette er en måte hvor folk kan bli kjent med vår his­to­rie og sam­ti­dig støt­te byg­gin­gen av ny kirke hvis de øns­ker det, sier sek­re­tæ­ren i me­nig­he­ten, De­me­ke Wasie.

Fikk gave av bis­ko­pen

Uten­om me­nig­he­ten hadde rundt tret­ti per­soner møtt frem denne for­mid­da­gen. Noen av dem kol­le­ga­er eller na­bo­er av med­lem­mer, andre igjen bare nys­gjer­ri­ge og skue­lyst­ne.

Under se­re­mo­ni­en fikk de frem­møt­te se en do­ku­men­tar som gav et inn­blikk i den 3.000 år gamle his­to­ri­en deres. Det ble også frem­ført li­tur­gisk sang og bønn, og barna viste etio­pis­ke folke­drak­ter. Bis­kop Er­ling Pet­ter­sen av­slut­tet ser­mo­ni­en med å over­rek­ke en gave til prest Tewoderos Zewe­de Akalu.

Pet­ter­sen er utro­lig glad for å ha Akulu til­ba­ke i Stav­an­ger.

- Det har vært en lang kamp å få han til­ba­ke hit. Du ser bare hva han betyr for me­nig­he­ten. Nå kan me­nig­he­ten fort­set­te å vokse.

- Hvor­dan er det å være her i dag?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er en stor opp­le­vel­se å bli tatt inn i et fel­les­skap som dette. De har et fan­tas­tisk rikt guds­tje­neste­liv. Her går kirke­liv, tros­liv og gam­mel etio­pisk kul­tur sam­men i en enhet som er fa­sci­ne­ren­de. Jeg føler meg så vel­kom­men og blir ydmyk i møte med den lange his­to­ri­en deres, sier Pet­ter­sen.

- En stor opp­le­vel­se

Da se­re­mo­ni­en var fer­dig var det duket for den tra­di­sjo­nel­le etio­pis­ke maten «en­je­ra», etio­pisk kaffe og vis­ning av etio­pis­ke drak­ter og ulik kunst. En av dem som prøv­de maten var Arvid Rygh, kol­le­ga av De­me­ke Wasie.

- Jeg har vært litt med på tid­li­ge­re ar­ran­ge­men­ter og kjen­ner noen av dem som går i me­nig­he­ten her.

- Hvor­dan synes du det er å være her?

- Jeg synes det er en stor opp­le­vel­se med så mange flot­te drak­ter og fin mu­sikk. Jeg er spe­selt im­po­nert over det inn­blik­ket jeg fikk inn i 3.000 års his­to­rie, bare på én time, sier Rygh.

Gud­bjørg Te­sa­ker Hiim var også blant dem som tok turen innom ar­ran­ge­men­tet. Hun synes det er flott at de lar andre få et inn­blikk i me­nig­hets­li­vet deres.

- Jeg går her i kir­ken til van­lig og så en an­non­se i avi­sen, så jeg ble nys­gjer­rig. Jeg kjen­ner også en av dem som går her, så jeg ville komme innom for å se hva som skjed­de. Det er utro­lig flott hvor­dan de har pyn­tet seg og stelt i stand til dette ar­ran­ge­men­tet, synes Te­sa­ker Hiim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN