HUITFELDT: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekrefter at norske myndigheter er i ferd med å hente et foreldreløst barn som har oppholdt seg i en leir i Syria. Barnet hadde norsk far. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau via AP/NTB

Norge henter foreldreløst barn som har oppholdt seg i Syria-leir

UD bekrefter at Norge har hentet ut et foreldreløst barn med norsk far fra en IS-leir i Syria. Barnet ble hentet ut i en hemmelig operasjon mandag, skriver VG.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekrefter på regjeringens nettsider at norske myndigheter er i ferd med å hente et foreldreløst barn som har oppholdt seg i en leir i Syria.

– Barnet hadde norsk far. Far-barn-relasjonen er etablert gjennom DNA og barnet vurderes derfor som norsk statsborger. Barnet er under skolealder og skal til Norge, sier Huitfeldt.

Ifølge VG , som skrev om saken først, ble operasjonen gjennomført mandag i byen Qamishli i Rojava i Nord-Syria.

Høy prioritet for regjeringen

Avisen skriver at barnet, som er overført fra kurdiske selvstyremyndigheter til norsk personell fra UD og Forsvaret, er på vei mot Norge via Irak.

– I Norge vil barnet få den oppfølgingen og omsorgen det trenger og den bistanden som måtte være nødvendig fra barnevernet og eventuelt andre myndigheter, sier Huitfeldt.

Hun sier saken har vært høyt prioritert etter at norske myndigheter i vår ble kjent med saken. UD ønsker ikke å gi ytterligere informasjon om barnet eller reisen til Norge. Dette for å ikke bidra til identifisering av barnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ber alle om å respektere at barnet skal skjermes, at det ikke identifiseres og at det skal få komme til Norge med størst mulig ro rundt seg. Det gir det beste grunnlaget for å forme sitt eget liv her, sier utenriksministeren.

– Flere bør hentes til Norge

Redd Barna er glade for at barnet blir hentet til Norge, og håper at flere kan følge etter.

– Vi håper dette vitner om at norske myndigheter vil hente hjem de resterende barna og deres mødre, sier direktør Gunvor Knag Fylkesnes for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Norge har juridiske forpliktelser overfor disse barna, påpeker Knag Fylkesnes.

– For oss er det helt uakseptabelt at norske myndigheter med viten og vilje tillater at norske barn blir sittende igjen i det som omtales som torturlignende forhold, og lar dem bli straffet for noe de ikke har gjort. Nå må de få komme hjem før det er for sent, sier hun.