HISTORISK SUS:Det er historisk sus over Pinsekirken Tabernaklet Skien. Menigheten ble dannet med bakgrunn i en vekkelse som gikk over byen i 1906.

Nordens eldste pinsemenighet jubilerer

Pinsekirken Tabernaklet Skien kunne i helgen feire at det er 100 år siden forstander C.M. Seehuus grunnla Nordens eldste pinsemenighet.

– I dag vil jeg beskrive forsamlingen vår som en flergenerasjonsmenighet. Det er kanskje ikke så rart med tanke på at vi er blitt 100 år. Her går folk som er nyfødt til langt opp i 90-årene. Enkelte vil nok oppleve det som en utfordring, men jeg ser på det som en stor ressurs. Det er en  styrke for menigheten vår, sier pastor Helge Terje Gilbrant til DagenMagazinet.



Harmonisk og vennlig

Det er en pastor som snakker varmt og kjærlig om menigheten han betjener. I to år har Gilbrant vært hyrde for Pinsekirken Tabernaklet, og han stortives i den jubilerende forsamlingen.

– Selvfølgelig er det hverdager for meg også, men jeg har opplevd at menigheten har tatt i mot meg og familien på en enestående måte. Det er en harmonisk og vennlig 100-åring, lyder konklusjonen fra pastoren.

Han beskriver Pinsekirken Tabernaklet Skien som et inkluderende fellesskap som er opptatt av å løfte fram de bibelske sannheter. Pastoren er takknemlig for det tidligere generasjoner har betydd for Pinsekirken Tabernaklet, og han mener menigheten er et produkt av det ulike mennesker har bidratt med opp gjennom historien.

– Da høres kanskje litt hovmodig ut og si dette, men tenk om det beste kunne ligger foran oss som menighet.  For å illustrere det med et bilde, ville det være flott om flergenerasjonene kunne stå på skuldrene til hverandre. På den måten ville man ha med seg historien, men også komme høyt nok opp til å se fremover, understreker Gilbrant.



27 medlemmer

Forsamlingen i Skien ble grunnlagt den 18 mai av C.M. Seehuus, og Tabernaklet var på det tidspunktet den første pinsemenigheten som ble etablert i Norden. Menigheten ble dannet med bakgrunn i en vekkelse som gikk over Skien i 1906.

Det hele startet med 27 medlemmer. Senere vokste menigheten jevnt, og i 1930 var 237 medlemmer innlemmet i forsamlingen. Under Thor Sørlis forstandertid på 1930-tallet, brøt det ut vekkelse i byen. På sju år vokste Tabernaklet til over 600 medlemmer. På 1950-tallet begynte Aage Samuelsen sin virksomhet ut fra Pinsekirken. Han samlet mye folk og mange ble frelst, men etter hvert etablerte han Maran Ata-bevegelsen.

Helge Terje Gilbrant forteller at menigheten de senere årene har vært inne i en prosess, der målet er fornyet vekst. Forsamlingen driver i dag et blomstrende barne- og ungdomsarbeid, som hver eneste uke samler 200 barn og tenåringer til ulike aktiviteter.

Selve jubileumet ble i helgen market med byvandring, ungdomskonsert, jubileumsgudstjeneste, jubileumsmiddag og jubileumsfest.


DM