Premieren på komedien «The Interview», der James Franco og Seth Rogen har hovedrollene, ble avlyst som følge av trusler. Foto: Kevork Djansezian / Reuters / NTB scanpix

Nord-Korea vil samarbeide i hacker-etterforskningen

Nord-Korea sier de kan bevise at de ikke har noe å gjøre med hackerangrepene mot Sony Pictures. Regimet inviterer nå til samarbeid for å løse cyber-saken.

Samtidig truer landet amerikanerne med «alvorlige konsekvenser» dersom ikke USA stanser beskyldningene mot landet, ifølge Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA. I meldingen kalles de amerikanske anklagene for en ærekrenkelse.

– I etterkant av USAs grunnløse anklager mot oss, foreslår vi en felles etterforskning av saken, sier en talsmann for det nordkoreanske utenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I slutten av november ble Sony Pictures' hovedkvarter i Los Angeles utsatt for et voldsomt datainnbrudd, som antas å være en reaksjon på Sonys kommende storfilm «The Interview» – en actionkomedie som parodierer Nord-Koreas leder Kim Jong-Un. Sony-hackerne truet med terror mot dem som ser filmen, noe som har ført til at kinoer i USA har nektet å vise den.

Amerikanske myndigheter mener Nord-Korea står bak cyber-angrepet. Sony Pictures ser nå etter alternative måter å slippe filmen på.

Avviser Obama-kritikk

USAs president Barack Obama mener det var galt av Sony å trekke filmen.

– Jeg forstår bekymringene selskapet hadde, men jeg mener det var en feil. Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator et sted kan begynne å innføre sensur i USA, sa Obama.

Sony-sjef Michael Lynton avviser kritikken.

– Det uheldige er at presidenten, pressen og folk tar feil når det gjelder hva som faktisk skjedde, sier han til CNN.

Ifølge Lynton var det kinoene som var for redde. Truslene gikk ut på at noen ville angripe kinoene som viste filmen.

– Kinoene kom til oss en etter en og sa at de ikke ville vise den, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dataangrepet, som blant andre Japan fordømmer, kan koste Sony en halv milliard dollar, tilsvarende 3,7 milliarder kroner, ifølge eksperter.

De amerikanske skuespillerne George Clooney og Sean Penn er også blant dem som kritiserer avgjørelsen om å trekke filmen som skulle hatt kinopremiere 25. desember.

– Vi kan ikke bli fortalt at vi ikke får se noe av Kim Jong-un. Vi har et ansvar for å stå imot dette, sier Clooney i et intervju med Deadline.com.

Brende reagerer

I Norge reagerer utenriksminister Børge Brende (H) på det som har skjedd. Han mener dataangrepet er uakseptabelt.

– Jeg er bekymret over det som fremstår som et målrettet cyber-angrep mot en privat bedrift, og de påfølgende alvorlige truslene mot det samme selskapet, Sony. Det er meget alvorlig dersom det er den nordkoreanske regjering som står bak angrepet og truslene om represalier, sier Brende i en pressemelding lørdag.

Han mener hendelsen er en trussel mot ytringsfriheten.

– Det er alvorlig når en privat bedrift blir truet til taushet. Ekstra alvorlig er det hvis et fremmed lands regjering står bak, understreker utenriksministeren.

Les også
Den komiske Kim Jong-un
Les også
Obama: – Feil å trekke filmen «The Interview»
Les også
Amerikansk journalist drept i mislykket redningsaksjon i Jemen
Les også
Paulo Coelho tilbyr 730.000 for Nord-Korea-film