ONKEL: Noor er tolv år og kommer fra Syria. Der ble det for farlig, særlig for unge jenter. Familien fikk henne til Sverige ved hjelp av menneskesmuglere, og deretter ble hun hentet til Norge av onkel Abdulfattah Al-Mozzen.

Noor (12) har ventet i et år på mor og far

Tolv år gamle Noor bor i Fredrikstad og håper å bli gjenforent med foreldrene og de tre småsøsknene. Men det er en tidkrevende prosess.

Noor bor sammen med onkelen, som måtte rømme fra Syria et halvt år før Noor.

– Jeg kunne ikke fortsette å bo der. Jeg måtte reise ut, ellers ville jeg blitt drept, egentlig, sier barnelegen Abdulfattah til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Smuglet ut

I fjor ble jenta sendt ut av Syria og til Europa ved hjelp av menneskesmuglere. Familien mente det var for farlig for henne å være i det borgerkrigsherjede landet. Mange er særlig redde for at barna skal havne i klørne på terrorgruppen IS.

– De tar barn fra elleve eller tolv år. Lærer dem å bruke våpen. De sier mange dumme ting til dem. Barn kan man bestemme over, forklarer onkelen.

Lærer norsk

Selv forsøkte han å fortsette å jobbe som lege i Syria etter at borgerkrigen brøt ut, men etter hvert tok ulike militante grupper kontrollen over sykehuset. Abdulfattah mener han har mye å bidra med i Norge. Han jobber hardt med å skaffe seg autorisasjon og med å lære seg norsk.

Noor har funnet seg godt til rette på skolen og forteller smilende om favorittfagene sine: Gym, kunst og håndverk, norsk og matte. Nå venter hun på familien sin, som klarte å flykte til Tyrkia. Noor håper foreldrene og de tre yngre søsknene også vil få komme til Norge til slutt.

Les også
30 asylsøkere over grensen til Østfold
Les også
Dronning Sonja åpnet separatutstilling i Oslo
Les også
– Tre pågrepet etter likfunn i ØsterrikeFlyktningkrisen i Ungarn
Les også
FN når ikke fram med nødhjelp til 420.000 syrere
Les også
Over 100 mindreårige flyktninger etterlatt på gaten i Göteborg