Etter at Palestinas president Mahmoud Abbas hevdet at Israel kaldblodig drepte Ahmed Manasra offentliggjorde regjeringen dette bildet av 13-åringen, som sitter i sykehussenga si på Hadassah sykehus i Jerusalem. Foto: Den israelske regjeringens pressesenter / Handout via Reuters / NTB scanpix

Netanyahu ut mot Abbas etter anklage om «henrettelse»

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas påsto feilaktig at Israel «henrettet» en 13-årig palestiner i Jerusalem denne uka. Men gutten lever, og Abbas anklages for å egge til mer vold.

13-åringen ble påkjørt av et israelsk kjøretøy etter at han skal ha vært involvert i en knivstikking mandag der offeret, en israelsk gutt på 13 år, ble alvorlig skadd.

Palestineren overlevde og får nå behandling på et israelsk sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Abbas sa onsdag kveld i en TV-tale til palestinere at Israel utfører «summariske henrettelser av våre barn med kaldt blod» og hevdet feilaktig at 13 år gamle Ahmed Manasra var blant de drepte barna.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu var ikke sen med å anklage Abbas for løgner og atter oppildning til vold.

Skjellsord

I sentrum av striden står en amatørvideo som har blitt delt og kommentert hyppig på nett siden den ble tatt opp mandag.

Det er vidt ulike tolkninger av det to minutter lange klippet, som også er publisert av blant andre New York Times.

Tolkningene understreker den dype splittelsen som er blitt ytterligere forsterket gjennom de siste par ukenes voldsbølge i Israel og de palestinske selvstyreområdene.

Palestinere hevder viser videoen en 13 år gammel gutt som blør i hjel på gata mens israelere roper skjellsord mot ham.

For israelere viser den en knivterrorist i tenårene som blør, mens politiet holder sinte forbipasserende tilbake mens de venter på en ambulanse.

Knivstakk israelere

Videoen ble tatt opp mandag, få minutter etter at to israelere, deriblant en 13 år gammel israelsk gutt, ble knivstukket og alvorlig skadd i den jødiske bosetningen Pisgat Ze'ev i Øst-Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge israelsk politi var det Ahmed og hans 15 år gamle fetter som utførte angrepet, noe familien nekter for.

Etter angrepet ble fetteren skutt og drept av politiet, mens Ahmed ble påkjørt.

I amatørvideoen ser man at 13-åringen ligger på bakken, blodig og med vridde bein, mens forbipasserende roper «dø» på hebraisk. Deretter ankommer en ambulanse.

Ingen kniv er synlig i videoen, som ikke nevner knivangrepet som skal ha skjedd i forkant av opptaket.

På sykehus

Videoen har skapt stort sinne blant palestinere, og Abbas og andre ledere fordømte det de kalte henrettelser av de to fetterne.

Men 13-åringen var altså i live på et israelsk sykehus i Jerusalem, som tirsdag sendte ut en pressemelding der de opplyste at gutten «er ved bevissthet – stikk i strid med ryktene som svirrer».

Onsdag slapp israelske myndigheter en overvåkingsvideo som blant annet viser hvordan fetterne, med hver sin kniv i hånden, tilsynelatende jager en livredd mann gjennom Pisgat Zeevs gater. Det har gjort lite for å dempe palestinernes sinne.

Etter Abbas' tale offentliggjorde den israelske regjeringen bilder av Ahmed Manasra som sitter i sykehussenga med en bandasje rundt hodet. Abbas har ikke kommentert saken siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fred for Jerusalem
Les også
Terroren som samlar Israel
Les også
Passar godt på borna sine i Israel
Les også
Oppfordrer til flere «martyraksjoner»
Les også
Minst to drept i nye knivangrep i Jerusalem