HYLLER: Palestinske ledere hyller terrorister som er drept under opptøyene den siste tiden og oppfordrer til fornyet kamp mot Israel. Bildet: Palestinske steinkastere går i dekning mens israelske sikkerhetsstyrker skyter gummikuler fra et kjøretøy under sammenstøtene ved Beit El nord for Ramallah 8. oktober 2015.

Oppfordrer til flere «martyraksjoner»

Palestinske myndigheter og Fatah-ledere lovpriser terrorister og kaller dem «martyrer» og «helter». – Jeg ble glad da min datter sa hun ville bli martyr og drepe israelske soldater, sier en mor.

Bare timer etter drapet på fire israelske sivile i to separate overfall 1. og 3. oktober henvendte sentralkomitemedlem i Fatah, Mahmoud Al-Aloul, seg til palestinske unge på Facebook. Han oppfordret ungdommene til å «reise seg mot fienden», og kalte dem «potensielle martyrer for det elskede Palestina.»

Intifada

– Gjør motstand, boikott, stå opp (ordrett: «sett i gang intifada»). Mer og sterkere motstand mot okkupasjonen overalt. La oss gjøre landet til et helvete for fienden og si klart fra på en måte som vil ryste himmelen – motstand, boikott, stå opp, for vårt land er forbudt for fienden, og alle medlemmer av Shabiba (Fatahs ungdoms- og studentbevegelse) er potensielle martyrer for det elskede Palestina, skrev Al-Aloul på sin Facebook-side 5. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han avsluttet med å oppmuntre til fortsatt overfall på israelere, skriver Palestinian Media Watch (PMW).

Offervilje

Flere palestinske foreldre uttrykker glede over at deres tenåringer er villig til å bli martyrer for å «frigjøre» Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. I De palestinske myndigheters egen dagsavis Al-Hayat Al-Jadida skrev en palestinsk mor fra Gaza om hvor glad hun ble da hennes 15 år gamle datter kom og sa hun ville bli martyr. Det melder The Middle East Media Research Institute (MEMRI).

– Min datter følger spent med på nyhetene om det folkelige opprøret i Jerusalem og på Vestbredden, og viser sin beundring for gjerningsmennene ved å ha bilder av dem på mobiltelefonen sin. Jeg ble svært glad da min datter sa hun ønsket å gjennomføre en martyraksjon og drepe israelske soldater, skriver moren i sitt innlegg.

– Intet tap

Far til 18 år gamle Amjad Al-Jundi, som drepte en israelsk soldat og stjal hans våpen i byen Kirjat Gat 7. oktober, og som senere ble drept av israelsk politi, gir uttrykk for sin stolthet og vilje til å ofre sin sønn for Palestina og Al-Aqsa-moskeen:

– Det er ikke et tap når du snakker om Palestina eller vårt hjemland. Min sønn er et offer for Al-Aqsa. Jeg gratulerer han med martyr-døden (shadada), sier faren ifølge avisen Al-Hayat Al-Jadida 11. oktober.

Sprikende uttalelser

Uttalelser fra Fatah spriker i synet på de voldelige aksjonene i Israel de siste dagene. Mens PA-president Mahmoud Abbas sier han ønsker å unngå en opptrapping av konflikten og vil fortsette samarbeidet om sikkerheten med Israel, trykker palestinske medier uttalelser fra Fatah-ledere som oppfordrer til å fortsette de voldelige aksjonene. Noen beskriver knivstikkingene som handlinger i selvforsvar, mens talsmenn for PA til og med nekter for at voldelige overgrep har funnet sted. De hevder at Israel kommer med falske anklager, og beskylder palestinere for terrorisme for å rettferdiggjøre sine drap.

Skylder på Israel

I en kommentar til forsøket på et bilbombeangrep ved sjekkpunktet Al-Zaim 11. oktober sier talsmannen for PAs sikkerhetstjeneste, Adnan Al-Damiri, at kjøretøyet tok fyr på grunn av en elektrisk feil. Den palestinske dagsavisen Al-Ayyam hevdet at “Israel diktet opp en falsk historie om et påstått bombeforsøk, slik de har gjort utallige ganger før.»

Etter at Mustafa Al-Khatib ble drept 12. oktober i det han forsøkte å knivstikke en soldat i Jerusalem, skrev PAs egen avis Al-Hayat Al-Jadida at «okkupasjonsmaktene anklager som vanlig palestinere for knivstikking for å rettferdiggjøre skyting og drap på dem.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både PMW og MEMRI har flere videoer på sine nettsider som dokumenterer både det palestinske folks reaksjoner og kommentarer fra palestinske ledere til de voldelige aksjonene den siste uken.

Les også
Minst to drept i nye knivangrep i Jerusalem
Les også
Åtte busspassasjerer skadet i knivangrep i Israel
Les også
Ber hele Israel stå sammen mot terrorTerror i Israel
Les også
Hamas ber palestinerne gjøre opprør