SKEPTISK: Ex-muslim og kristen araber Wisam Ali (38) stiller spørsmål ved statsminister Benjamin ­Netanyahus tale i Nasaret søndag der han lovet full beskyttelse for kristne arabere og kam mot forfølgelse fra ekstreme muslimer i Midtøsten. – Jeg opplever dette utspillet som ren taktikk i forkant av valget i mars for å kapre noen kristne stemmer ved valget, sier Wisam Ali til Dagen.

Netanyahu lover kristne beskyttelse

Benjamin Netanyahu lover full støtte­ til forfulgte kristne i Israel. Ex-muslim og ­kristen, Wisam Ali i Nasaret, oppfatter ­utspillet som ren valgkamp.

På et møte i Nasaret søndag fordømte statsminister Benjamin Netanyahu den voksende bølgen av islamsk fanatisme og ekstremisme i Midtøsten, og slo fast at kristne i Israel og landene rundt lider under dette.

– Jeg lover vår støtte til dere, og vi kommer til å reagere kraftig mot alle som ønsker å herse med dere. Israel er nemlig en rettsstat, sa Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak møtet stod «Forum for innrullering av kristne i IDF», og til stede på møtet var ordføreren i Nasaret, Ali Sala, og lederne i Forumet, den greskortodokse presten fader Gabriel Naddaf, og Shadi Khaloul. Mens det tidligere bare var rundt 30 kristne arabere som gikk inn i Den israelske hær (IDF), har Forumets arbeid ført til at over 500 kristne arabere nå verver seg i hæren hvert år. Arbeidet til Forumet har både kristne arabiske kirker og politikere på det sterkeste reagert negativt på fordi de mener initiativet splitter araberne i kampen mot Israel.

Beskytter kristne

Netanyahu hevdet i sin tale at Israel er det eneste landet i Midtøsten der tallet på kristne ikke har gått ned. Han antydet at den kristne befolkningen trolig er firedoblet siden opprettelsen av staten Israel i 1948.

– På grunn av forfølgelse fra ekstreme grupper som IS, er vi vitne til reduksjon i og utsletting av hele kristne samfunn som har eksistert her i området i tusenvis av år helt fra kristendommens begynnelse. De blir utvist og de blir forfulgt. De som lykkes å komme seg unna, er glade for at de er i live, mens andre lider en grusom skjebne, sa Netanyahu.

Skeptisk

Den kristne tidligere muslimen Wisam Ali, som Dagen skrev om 27. september i år, og som to ganger er blitt steinet av sin muslimske familie i Nasaret for sin kristne tro, stiller seg skeptisk til Netanyahus hensikter med talen.

– Netanyahu snakker i generelle ordelag og klargjør ikke hva slags kristne han snakker om som trenger Israels beskyttelse mot forfølging. Jeg og mange med meg opplever dette utspillet som ren taktikk i forkant av valget i mars for å kapre noen kristne stemmer ved valget, sier Wisam Ali til Dagen.

Ikke klart

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han spør om Netanyahu også har i tanke den forfølgelsen som kristne opplever fra ekstreme jødiske grupper.

– Eller snakker han bare om forfølgelse fra muslimer mot kristne arabere? Gjør han det, antyder han at det er fiendtlighet mellom kristne arabere og muslimer i Nasaret. Det finnes så å si ikke, slår Ali fast.

– Men du har jo selv blitt steinet fordi du har forlatt islam og bekjenner deg som kristen?

– Min forfølgelse handler om min families ære. Det er en stor skam for en muslimsk familie at noen i familien går over til kristendommen, men det jeg opplevde var en intern familiesak. Det betyr likevel ikke at kristne arabere generelt blir forfulgt i Nasaret, sier Wisam Ali til Dagen.

Gode relasjoner

Netanyahu understreket i sin tale viktigheten av et sterkt IDF, og han lovpriste kristne som hvert år frivillig slutter seg til hæren.

– Vi er brødre og partnere – vi kristne, jøder, drusere og muslimer – som forsvarer den israelske stat. Landet bygger på idéen om en jødisk, demokratisk stat, og i dette landet bør relasjonen mellom jøder og ikke-jøder være harmoniske, basert på gjensidig respekt, like rettigheter, og ikke minst like plikter, noe som gjenspeiles i dette Forumet, sa Netanyahu i følge Jerusalem Post.

Historisk tale

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Shadi Khaloul kaller talen til ­Netanyahu for historisk.

– At Israels statsminister sier dette, er som å åpne en ny side i forholdet mellom oss og jødene. Dette styrker båndene mellom kristne og jøder og sikrer oss en beskyttelse som vi ikke har hørt fra det holdet før, sier Khaloul til Dagen.

Han gleder seg over at tallet stiger på unge, kristne arabere som slutter til IDF.

– Det blir en motvekt til ekstrem islam når kristne arabere går inn i IDF og forsvarer Israel. Det fører med seg noe godt både for arabere og jøder, sier Khaloul.

Nasaret-tale

Netanyahu lover full beskyttelse av kristne i Nasaret.

Møte i «Forum for innrullering av kristne i IDF».

Wisam Ali kaller det ren valgtaktikk.

Shadi Khaloul gleder seg over utspillet.

Les også
Biskoper som ikke trøster Israel, men islamister
Les også
Sliter med å engasjere unge for IsraelIsraelorganisasjoner
Les også
USA med historisk omlegging av Cuba-politikken
Les også
Dårlige utsikter til fred i Jerusalem
Les også
1.000 fryktes drept i IS-kontrollert by