Nå blir det lederkamp i kirken

Tre kandidater peker seg ut til å overta som leder i Kirkerådet. En har takket nei fordi Kirkemøtet vil vedta liturgi for likekjønnede.

Når Svein Arne Lindø fra Stavanger takker for seg underKirkemøtet i Trondheim i april, vil trolig tre kandidater kjempe om å overta plassen som den øverste valgte kirkelige lederen. To av dem stilte ikke påÅpen folkekirkes liste.

Nominasjonskomiteen vil trolig komme med sin innstilling etter sitt møte 2. mars. Inntil den tid holder de kortene tett inntil brystet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:De rutinertes seier over nykommerne

En rekke kilder Dagen har vært i kontakt med peker på tre kandidater som regnes som favoritter til toppledervervet.

Åpen folkekirke

Kristin Gunleiksrud Raaum, generalsekretær iNorske kirkeakademier, nevnes ofte som en av favorittene. Hun er i dag nestleder iKirkerådet og har stilt til ledervalg før uten å nå opp. Hun er sentral i Åpen folkekirke og kan dermed samle støtte fra et flertall av de leke kandidatene på Kirkemøtet.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe om dette før nominasjonskomiteen har gjort sitt arbeid, sier Gunleiksrud Raaum til Dagen.

– Hvordan stiller Åpen folkekirke seg? Har de samlet seg om en kandidat?

– Det foreligger intet vedtak fra Åpne folkekirke om hverken medlemmer i Kirkerådet eller kandidater til ledervervet, sier hun.

MF-professor

Et annet navn som ofte nevnes som ny mulig leder av Kirkerådet, erHarald Hegstad fra Oslo. Professoren vedMenighetsfakultetet har sittet som leder avOslo bispedømmeråd og har flere perioder i Kirkemøtet bak seg. Han vil ikke redegjøre «offentlig om min samtale med nominasjonskomiteen», som han svarer Dagen.

Nei-dronningen

Tidligere leder i SenterpartietAnne Enger fraBorg bispedømme skal være en annen kandidat. Hun ble kjent som «nei-dronningen» under EU-valget i 1994. Flere peker på henne som en mulig brobygger i et splittet kirkemøte og vektlegger hennes tunge politiske erfaring. Hun har de siste 12 årene vært fylkesmann i Østfold og er ny i Kirkemøtet. Hun ønsker ikke å si om hun stiller eller er spurt om å stille som kandidat til ledervervet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg stilte tilKirkevalget på nominasjonskomiteens liste i Borg, kalt Mangfoldig folkekirke. Samtidig er jeg enig med Åpen folkekirke sine standpunkter og er medlem der, sier hun til Dagen.

Etter valget ble hun valgt til nestleder i Borg bispedømmeråd.

– Jeg har sagt at jeg godt kunne tenke meg en plass i Kirkerådet.

– Hvorfor er det spennende?

– Tiden vi går inn i nå er veldig viktig for kirken. Løsrivelsen fra staten fortsetter. Jeg kjenner ikke feltet godt nok nå, det er lenge siden jeg fulgt nøye med. Men kompleksiteten i dette er stor og erfaringen fraStortinget tror jeg kan være viktig i et slikt arbeid. Jeg har drevet med politikk fra Storting og regjering nærmest hele mitt voksne liv, sier hun.

– Alt kan skje

Åpen folkekirke gjorde et brakvalg ved høstens kirkevalg, og det ble tidlig klart at det i Kirkemøtet er flertall for å innføre vielsesliturgi for likekjønnede par. Spørsmålet er hvor stor vekt nominasjonskomiteens arbeid vil få siden Åpen folkekirke har så stor innflytelse på Kirkemøtet.

– Åpen folkekirke har ikke mer enn 40 prosent av stemmene i denne saken. De som er valgt inn på den listen er heller ikke samlet. Alt kan skje på Kirkemøtet, sier tidligere leder av Kirkerådet,Nils-Tore Andersen, som sitter i nominasjonskomiteen

LES OGSÅ:Nei–dronningen vil være med og styre kirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har ikke fått tak i leder av nominasjonskomitéen, Jorund Andersen.

Takket nei

OgsåJan Olav Olsen, tidligere stortingsrepresentant for Høyre og en erfaren kirkepolitiker, er spurt om å stille til valg som leder.

– Jeg er blitt spurt av diverse bispedømmeråd og av nominasjonskomiteen om å stille som lederkandidat. Jeg har takket nei, sier Jan Olav Olsen til Dagen.

Den erfarne kirkepolitikeren og politikeren har sittet i Kirkerådet og vært leder av Agder og Telemark bispedømmeråd. Men han tror han vil få utfordringer med integriteten hvis han skulle blitt ny leder av Kirkerådet.

– Jeg er valgt inn i bispedømmerådet med en tydelig profil på at kirken ikke bør etablere vigselsliturgi for likekjønnede. Samtidig er det flertall for dette i det nye Kirkemøtet og vil med all sannsynlighet også bli flertall for det i det nye Kirkerådet. Da kan jeg ikke for min integritets skyld være leder av et organ der jeg er uenig med flertallet.

Utfordrende

Olsen har sagt ja til å stille som kandidat til ny runde i Kirkerådet, som er Kirkemøtets regjering.

– Den nye lederen vil få en utfordring i være samlende, Olsen?

– Ja, vi må ha en kandidat som kan være samlende og diplomatisk. Jeg tror det er vesentlig at flertallet får ledervervet, ellers er det en merkelig form for demokrati. Men den som blir leder må være klar over det betydelige mindretallet som finnes og som må bli hørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Peker på Raaum

Åpen folkekirkes lederGard Realf Sandaker-Nielsen sier at det er naturlig at lederen av Kirkerådet kommer fra deres organisasjon, siden de fikk så stor oppslutning i valget.

– Betyr det at dere kommer til å gå inn for Gunleiksrud Raaum?

– Vi har ikke hatt noen runde internt i gruppen på Kirkemøtet, men jeg støtter henne, sier Sandaker-Nielsen.

LES MER:Bekymret for den videre debatten om liturgi

– Anne Enger er også medlem i Åpen folkekirke. Regner dere henne som deres kandidat?

– Hun er medlem hos oss, men hun er ikke min kandidat, sier Sandaker-Nielsen.

– Har Gunleiksrud Raaum Åpen folkekirke i ryggen, eller er hun bare din kandidat?

– Hun sitter i styret i Åpen folkekirke, og hun ble på årsmøtet presentert som vår lederkandidat. I dag er hun også nestleder i Kirkerådet. Når hun er villig til å stille som leder og har oppslutning, er hun et naturlig valg, sier Sandaker-Nielsen, som selv er leder i Oslo bispedømmeråd.