Bekymret for den videre debatten om liturgi

For Jan Olav Olsen, som er mot likekjønnet vigsel, er det en forutsetning av Bispemøtets kompromissforslag følges. Han er usikker på om det vil skje.

Olsen er en av mange i nåværende Kirkeråd som torsdag stemte mot sin opprinnelige mening, da rådet la seg tett opptil Bispemøtets linje i saken om vigselsliturgi for likekjønnede par. Linja sier at dette skal innføres, men at det skal være to liturgier. Jan Olav Olsen, og et flertall av delegatene i nåværende Kirkeråd, ble i kirkevalget valgt blant annet på bakgrunn av at de ikke vil innføre vigselsliturgi for likekjønnede. KunEgil Morland stemte mot forslaget til vedtak torsdag.

LES:Hett om vigsel i Kirkerådet

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I løpet av debatten torsdag ble så mye av ordlyden i forslaget til vedtak forsøkt rokket ved, at Olsen og flere lanserte at de kunne stemme mot. Han stemte til slutt likevel for. Men om Kirkemøtet vil beholde ordlyden i Bispemøtets vedtak er han ikke sikker på.

– Jeg ble betenkt når det kom såpass mange avvikende forlag, forslag som brøt med konsensusen i vedtaket. Biskopene har vist en vei for å gå sammen videre- Den må holdes. Jeg håper at Kirkemøtet vil vise mer raushet overfor mindretallet enn debatten her på Kirkerådet viste. Jeg hadde ikke kunne stemt for én liturgi.

Enhet

Olsen, og mange med ham, argumenterte at kirkens enhet var det som trumfet saken.

– Er ikke tanken om enhet iDen norske kirke kjørt? Er ikke splittelsen her allerede?

– Enheten vil være kjørt hvis biskopenes linje utfordres ytterligere. Men som biskopene tror jeg at vi kan stå på dette. I stor grad.

Forståelse

Egil Morland ble selv ganske overrasket over at debatten torsdag ble såpass omfattende. Han opplever at Kirkerådets medlemmer er utmattet av denne saken. Selv om han ble stående alene på et standpunkt mange er enig med ham om, har han en viss forståelse for at andre stemmer som de gjør.

– Jeg skjønner intensjonen hos dem som er enig med meg, men jeg tror at de lurer seg selv når de støtter Bispemøtets vedtak.

– På hvilken måte?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ingen som betaler den regningen de sender til Kirkemøtet.

– Hva vil skje på Kirkemøtet?

– Det er vanskelig å si. Det som skapte forvirring i Kirkerådet var hvor fast biskopene har bundet seg til masten i deres forslag.

LES OGSÅ:Kirkerådet sier ja til vigselsliturgi for likekjønnede

Egil Morland ble ikke valgt inn i bispedømmerådet i Bjørgvin, og får dermed ikke en ny sesjon i Kirkemøtet. Han stiller, som avgående delegat i Kirkerådet, på årets Kirkemøte. Der har han talerett, men ikke stemmerett.

Morland er første vara til Bjørgvin bispedømmeråd.

God debatt

Kristin Gunleiksrud Raaum ble av flere bedt om å presisere om hun ønsket én eller to liturgier. Hun er nestleder i Kirkerådet og sitter i styret i Åpen folkekirke. Organisasjonen har vært klare på at de ønsker én liturgi.

Gunleiksrud Raaum syntes debatten torsdag var bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bemerkelsesverdig hvordan debattklima har endret seg.

– Hva tenker du på?

– Jeg opplever at de siste årene har vi fått en større forståelse. Jeg opplever at de som mener ekteskapet er for mann og kvinne har fått en større forståelse for hvorfor saken også er viktig for oss. Jeg har alltid hatt dyp respekt for alvoret hos de som er uenig med meg. Nå opplever jeg å få den samme respekten tilbake, sier hun.

Hun peker på at det etter kirkevalget, hvor Åpen folkekirke fikk flertall av sine delegater inn, er det lagt et nytt grunnlag for samtale og beslutninger.

– Jeg vil berømme Bispemøtet og andre som viser respekt for valgresultatet. Det nye Kirkemøtet har en annen sammensetting enn det avtroppende Kirkerådet. Det blir opp til Kirkemøtet nå, der skal saken opp til drøftinger og behandling.

Overkjøre?

Flere delegater på Kirkerådet pekte under debatten om saken på at kompromisset til Bispemøtet er skjørt og lett kan ryke. Assisterende preses Halvor Nordhaug var klar på at heller ikke blant biskopene var alle fornøyde. Flere, på begge sider av den teologiske skalaen, hadde inngått kompromisser på egne meninger.

Gunleiksrud Raaum avviser at Bispemøtets vedtak vil bli forkastet på Kirkemøtet.

– Deres uttalelse er et startpunkt for Kirkemøtets debatt. Så er det opp til Kirkemøtet å arbeide seg frem til et godt vedtak. Det har jeg stor tillit til at vil skje.