Mulla Krekar med en håndskrevet plakat i Oslo tingrett mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mulla Krekar: «Hvor er menneskerettighetene?»

Mulla Krekar viste fram en egenskrevet plakat da han møtte i retten for anklager om nye trusler mandag.

59 år gamle Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, rullet ut en egenskrevet plakat i flere farger foran fotografene da han ankom Oslo tingrett for nok en trusselrettssak mot han mandag.

«54 ganger har jeg møtt i deres rettssaler, 35 ganger har jeg blitt tiltalt, 13 år uten rettigheter. Skammelig», hadde Krekar skrevet på plakaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krekar er tiltalt etter uttalelser under et NRK-intervju i februar i år. Uttalelsene falt bare en drøy måned etter at han i januar hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

I intervjuet med NRK som ble sendt 25. februar, kom han med nye uttaleleser mot en av de tre kurderne, uttalelser politiet mener var nær identiske med truslene han ble dømt for i den første saken.

Krekar er tiltalt for trusler under særlig skjerpende omstendigheter og for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling.

Under intervjuet sa Krekar at enhver som kjenner dødsstraffen mot en av de kurdiske mennene «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

Han nektet straffskyld da saken startet mandag.

Mulla Krekar

* Kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.

* Født 7. juli 1956.

* Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.

* Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

* I 2003 ble mulla Krekar pågrepet, siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken ble henlagt blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.

* Ble vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).

* Norge kunne imidlertid ikke sende han ut av landet av frykt for tortur og henrettelse i Irak.

* Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen ble senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

*Etter endt soning i januar 2015, besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.

* I februar kom Krekar med uttalelser om en av de tre kurdiske mennene han tidligere er dømt for å true, i et NRK-intervju, som politiet på nytt innebærer trusler og for offentlig å ha oppfordret til en straffbar handling.

*Rettssaken i denne saken starter 12. oktober i Oslo tingrett. Krekar har sittet i varetekt siden 27. februar.

NTB

Les også
Politiet mener mulla Krekar har utlovet «blodpenger»
Les også
Mulla Krekar tiltalt for trusler i NRK-intervju
Les også
– Krekar er ingen vanlig person på Tøyen
Les også
– Krekar ingen grei kar
Les også
Krekars sanne ansikt