MOTDEMO: Trond Ali Linstad, leder av Venner av Jerusalem/Al Quds, taler under en markering mot Israels sikkerhetsmur i fjor høst. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Møter Israel-markering med Palestina-tog

Politiet har tro på fredelige marsjer for Israel og Palestina i Oslo sentrum søndag. Til tross for at de begge skal ende opp ved Rådhusplassen.

Politiet setter ikke inn ekstra ressurser på å passe på Israel- og Palestina-marsjene.

– De tillatelser som er gitt gjør at de rent fysisk ikke kommer i kontakt med hverandre, sier Johan Fredriksen, stabssjef ved Oslo politidistrikt, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vår vurdering, ut fra det vi vet nå, er at trusselnivået er lavt. Det er to selvstendige arrangementer, men det er ikke tilfeldig at de er på samme dag, for å si det sånn, understreker han.

En rekke kristne menigheter og organisasjoner stiller søndag 10. mai opp i Oslo for å markere sin solidaritet med jødene og Israel.

Samtidig varsler Trond Ali Linstad i Venner av Jerusalem/Al Quds en «stor markering» for Palestina.

Treffes ved Rådhuset

Politiet ser ingen farer for sammenstøt, og vil ikke sette opp gjerder for å skille demonstrantene.

– Det virker som om arrangørene har skjønt at det er bedre å ha fokus på eget budskap enn å gi meningsmotstanderne uønsket oppmerksomhet. Det synes politiet også er en god tilnærming, sier Fredriksen.

Fordi togene går samtidig, vil de ikke møtes på veien. Men de vil ende opp ikke langt fra hverandre.

Israelvennene samles foran Eidsvoll plass ved Stortinget klokken 15.00 - og går 15.30 til Rådhusplassen der det blir appeller, sang og musikk.

«Boikott Israel»

Samtidig planlegger solidaritetsmarsjen for Palestina å gå fra Jernbanetorget klokken 15.30, via Stortinget, Universitetsgata (som passerer Rådhuset) og ende opp ved Nobels Fredssenter ved Aker brygge. Like ved Rådhusplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der blir det appeller, musikk, mat- og kakesalg fra kl 16.00. Foreløpig har 172 personer oppgitt at de deltar på marsjens side på Facebook.

Medarrangør er Facebook-gruppa «Boikott Israel, Fri Palestina», som har nesten 13.000 medlemmer.

Er på vakt

– Vi vil selvsagt være på jobb og følge med på dette, men slik det framstår nå er dette noe vi forholder oss til med de ressursene vi har ordinært. I utgangspunktet monitorerer vi det, og så blir vi synlige om situasjonen krever det, sier Johansen.

– Hvor synlig vil politiet være?

– Om det går helt greit, vil ikke noen legge merke til politet i det hele tatt. Blir det noen form for urolighet, vil vi bli veldig synlige.

– Kan Israelvenner vifte med israelske flagg, eller bør de la være?

– Det skal jeg ikke uttale meg om. Jeg vil ikke si noe som vil virke begrensende. Premissene for tillatelsene er tydeliggjort i meldigene til hver enkelt arrangør, sier Johansen.

Politiet vil ikke kommentere sikkerhetsopplegg rundt Israels ambassadør Raphael Schutz, som vil være til stede på Israel-markeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antisionistiske

Hovedparolen til Palestina-toget blir «Solidaritet med jøder og palestinere!». Andre paroler er «En stat med lik rett for alle!» og «Nei til sionisme og apartheid-staten Israel!».

Med seg på markeringen har Linstad åtte jødiske, ortodokse rabbinere, seks fra England, en fra USA og en fra Belgia.

– De er alle antisionistiske rabbinere som står fast på grunnteser i jødedommen som også går mot etableringen av staten Israel. De er sterkt engasjert som venner av palestinerne, og for rettferdighet i Palestina, sier Linstad.

Katastrofe

Linstad begrunner Palestina-marsjen med to ting. For det første Israelvennenes markering, som «setter opp busser for transport fra byer som Skien. Hamar, Halden og Kristiansand».

Den andre grunnen er at det nærmer seg «nakba»-dagen, oversatt «katastrofen», en viktig dag for palestinere.

– Det er til minne om da nærmere 800 000 palestinere ble fordrevet i 1948 i en etnisk rensing for å gi plass for staten Israel. Dette må markeres, sier Linstad.

Solidaritetsmarsj for Palestina

Marsjen skal gå 10. mai fra Jernbanetorget klokken 15.30, via Stortinget, Universitetsgata og ende opp ved Nobels Fredssenter ved Aker brygge.

Arrangør er Venner av Jerusalem/Al Quds og Facebook-gruppa «Boikott Israel, Fri Palestina».

Åtte jødiske, ortodokse, antisionistiske rabbinere stiller opp. Seks fra England, en fra USA og en fra Belgia.

Støttemarkering for Israel

Søndag 10. mai på Eidsvolls plass i Oslo klokka 15. Toget går til Rådhusplassen klokka 15.30.

Sju busser fra ulike byer i Oslo frakter folk til arrangementet.

Møteleder er Sten Sørensen. Han er pastor, styreformann i Troens Bevis og ordførerkandidat for KrF i Lyngdal i Vest-Agder.

Sju busser fra ulike byer i Oslo frakter folk til arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Solidaritet med Israel
Les også
Sier nei til politiske budskapStøttemarkering for Israel