fundraising: Gina Gjerme skal springe i én time sammen med sin sønn Mathias (t.h.) for å samle inn penger til kampen mot menneskehandel.

Mor og sønn løper for å sette slaver fri

Rundt 100 løpere skal springe rundt Lille Lungårdsvann i Bergens sentrum lørdag for på samle inn penger til ofre for menneskehandel.

Også i andre norske byer skal kampen mot menneskehandel markeres lørdag.

– Vi gruer oss litt til å springe, sier Gina Gjerme, en av pastorene i Salt Bergenskirken og mor til guttene Mathias (10) og Filip (14). Sammen med sin mann Øystein Gjerme håper familien å samle inn 10.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den vanligste måten å samle inn penger på er å få venner og kjente til å sponse runder med en viss sum.

– I fjor sprang vår yngste sønn 17 runder på én time, forteller Gjerme.

– De er kjempemotiverte og klare til å gi alt, forteller mammaen.

Økt fare for slaveri

Noen springer i vanlig treningstøy, mens andre kler seg ut i morsomme kostymer. Men bak slitet og moroa ligger en alvorlig sak.

– Med flyktningbølgen over oss, øker sjansen for at mange flere mennesker kan bli ofre for menneskehandel i Norge, forteller Benedicte Ekman, leder av organisasjonen For freedom.

Jogging rundt Lille Lungådsvann, kalt «running for freedom», er ikke den eneste aktiviteten som skal gi oppmerksomhet og inntekter til saken.

Med eventer som secondhand shopping, foredrag, panelsamtale og gratis konserter, håper arrangøren å sette fokus på tematikken og samle inn penger til å bekjempe moderne slaveri i Norge og India, skriver For freedom i en pressemelding.

Står over hele Norge

Bergen er ikke den eneste norske byen hvor kampen mot menneskehandel skal markes lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I byer som Oslo, Stavanger og Trondheim arrangeres en stå-aksjon. Målet er å samle så mange mennesker som mulig til å stå på en lang rekke med en plakat i hånden hvor det står «not for sale». Symbolikken er at man skal stå opp for de som ikke kan stå opp for seg selv. Rød teip i kryss over munnen kan også benyttes som et sterkt signal på at vi ønsker å være en stemme for de stemmeløse. Selve ståaksjonen varer i 15 minutter, melder organisasjonen Frihet21.

I tillegg til å stå har arrangøren i flere uker markert Not for sale-aksjonen. Kampanjen gjennomføres på sosiale medier ved å publisere bilde med en plakat med teksten «Not for sale». En rekke personer har publisert bilder av seg selv med plakaten, blant annet KrF-leder Knut Arild Hareide.

Bak aksjonen står Frihet 21, som støtter den internasjonale organisasjonen A21. Det er menighetsnettverket Intro som står bak dette initiativet. Frihet 21 har markeringer i en rekke noreske byer lørdag.

Les også
Nonne laget en trygg plass for prostituerte
Les også
– Europa er skjørere enn vi troddeEngasjér deg!
Les også
Lite optimisme i kirkene på Cuba
Les også
Krever at alle land innfører sexkjøpslov
Les også
Lovsang til tusen