Arkivfoto fra Haukeland sykehus i Bergen.

Mistenkt ebola-pasient på norsk sykehus

En mulig ebolasmittet mann behandles natt til søndag på Haukeland universitetssjukehus. Det blir tatt prøver av mannen, og prøvesvaret er klart i løpet av søndag.

– Jeg kan bekrefte at en person nå blir innlagt på grunn av mistanke om ebola, sier kommunikasjonssjef Mona Høgli ved Haukeland universitetssjukehus til Bergens Tidende.

Det er ikke kjent om mannen har beveget seg ute i befolkningen, og det er heller ikke kjent om han har vært smittefarlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men man er ikke smittefarlig så lenge man ikke har symptomer. Vi skal nå ta prøver, og kan foreløpig ikke si mer om den medisinske situasjonen, sier Høgli.

Prøvene blir tatt vi løpet at natten, og svaret på prøvene er klare i løpet av søndag.

Isolasjon

Smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune bekrefter overfor avisen at det dreier seg om en mulig ebolasmittet mann.

– Beredskapen er så omfattende at dersom dette skulle vise seg å være ebola, så må vi sjekke alle smittekonktaker. Da må vi vite hvem vedkommende har vært i kontakt med, og på hvilken måte, sier Søbstad.

Han sier de får svar på prøvene i løpet av søndag, og at kommunens beredskapsplaner da blir satt i verk. Da vil alle som kan ha blitt smittet, bli satt i isolasjon i 21 dager, det som blir regnet som maksimal inkubasjonstid for ebolasmitte.

Søbstad sier sykehuset er godt rustet til å håndtere ebolasmitte dersom det viser seg at mannen tester positivt.

Forholde seg rolig

Sykehuset har innkalt ekstra sikkerhetspersonell, men vil tidligst gå ut med mer informasjon om det mulige smittetilfellet klokka 7 søndag morgen.

Vakthavende kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune sier til Bergens Tidende at folk ikke behøver å bekymre seg, og at alle kan forholde seg rolig til det mulige ebolatilfellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For vår del, siden dette er bekreftet, kan jeg si at vi har hatt dialog i dag med både Helse Bergen og med vedkommende. Slik vi og våre helsefolk har oppfattet situasjonen, har vi ikke grunn til å tro at det er noen risiko for smitte. Vårt helsepersonell har ikke sett noen grunn til å gjøre noe mer nå enn å avvente, sier han.

Ebola

Ebola er et virus i filoviridaefamilien.

Sykdommen som forårsakes av viruset kalles hemorrhagisk (blødende) feber, og er karakterisert ved kraftige blødninger fra kroppsåpninger.

Den er smittsom, men sannsynligvis ikke luftbåren.

Sykdommen opptrer som regel i epidemier og har en meget høy dødelighet, 50-90 prosent.

Dødeligheten varierer etter hvilken form for ebola det er og kvaliteten på helsestell de syke får.

Kilde: Wikipedia

Kilde: Wikipedia

Les også
– Ebolakampen er ikke over
Les også
Sierra Leones visepresident i ebola-karantene
Les også
Norge bruker 500.000 kroner daglig mot ebola
Les også
Ebola-restriksjoner opphevet i Sierra Leone
Les også
Mali erklært ebola-fritt
Les også
Ny norsk pulje til Sierra Leone