Misjonærbarn anker i overgrepssak

Torsdag kveld ble det klart at misjonærbarnet som saksøkte NLM og Frikirken anker saken til lagmannsretten.

Misjonærbarnet som tapte søksmålet mot Norsk Luthersk Misjonssamband og Frikirken etter å ha blitt utsatt for overgrep ved en av misjonens skoler i Taiwan på 80-tallet har besluttet å anke saken. Anken leveres Stavanger tingrett fredag morgen ifølge kvinnens advokat.

Stor belastning

Kvinnen mener dommen unnlater å ta stilling til organisasjonene sitt ansvar for den omsorgssvikt hun ble utsatt for. Ifølge en pressemelding fra kvinnens advokat Øystein Hus mener hun at retten ikke tok konkret stilling til at organisasjonene som en del av misjonsvirksomheten påtok seg den faktiske omsorg for barna i foreldrenes sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvinnen vedgår at beslutningen om å anke saken er en stor belastning for henne, også økonomisk. Hun mener imeidertid at det er viktige spørsmål som også angår andre misjonærbarn, og beslutnngen om å anke er tatt av hensyn til dem også.

I dommen fra Stavanger Tingrett ble kvinenn trodd på de faktiske forholdene, men retten mente organisasjonene ikke var erstatningspliktige, de ble derfor frifunnet.

Ubestridt kjensgjerning

Ting retten festet lit til kvinnens forklaring om at hun var utsatt for gjentatte overgrep, og at det ikke var en enkelthendelse slik mannen som har erkjent overgrep beskrev det. Retten mener at overgrep ligger utenfor arbeidsgiveransvaret.

Stavanger tingrett erkjenner at det er en «ubestridt kjensgjerning» at mange barn av misjonærer opplevde omsorgssvikt og krenkelser som har ført til betydelig svekket livskvalitet. Ansvaret blir i stor grad lagt på adskillelelse fra foreldre og foreldres ansvar.

Flere saker

Søksmålet fra kvinnen i Stavanger-distriktet var det første søksmålet fra et misjonærbarn som har opplevd overgrep og omsorgssvikt ved en av norsk misjons skoler i utlandet. Tidligere kjente saker har enten ikke blitt anmeldt, eller de har blitt løst ved forlik. Det ble forsøkt å løse denne saken gjennom et forlik også, men det førte ikke frem. Ifølge andre misjonærbarn er det angivelig en god håndfull andre personer som har opplevd overgrep og som vurderer søksmål mot misjonsorganisasjoner i Norge.

Misjonærbarnet har begrunnet sin anke blant annet med hensynet til disse personene og deres foreldre. Det endelige utfallet av denne saken vil kunne skape presedens for andre og senere rettssaker.

Internatordningen lagt om

Norsk misjon praktiserer i dag ikke lenger internatordningen slik den ble gjort frem til 1990-tallet, da barna i stor grad ble adskilt fra sine foreldre. I dag er barna i mye større grad sammen med sine foreldre når disse er ute som misjonærer.

Følg saken videre på dagen.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klikk for å endre tekst

En kvinne som var misjonærbarn på Taiwan på 80-tallet gikk i september til erstatningssøksmål mot Norsk Luthersk Misjonssamband og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Grunnlaget er at hun mener at organisasjonene er ansvarlige for overgrep, omsorgssvikt og måten overgrepet ble håndtert på da det ble kjent.

Organisasjonene erkjenner et moralsk ansvar, men avviser et juridisk ansvar.

Kravet er på fire millioner kroner. Retten skal i første omgang ta stilling til om organisasjonene har et erstatningsansvar.

Flere forsøk på forlik har ikke ført frem.

Dommen ble kjent 10. oktober.

Kvinnen tapte saken i Stavanger tingrett, men har nå besluttet å anke saken.

Les også
Smertefullt om misjonærbarn
Les også
Når en juridisk seier blir et moralsk nederlag
Les også
Unngår å svare på spørsmål
Les også
Derfor ble misjonsorganisasjonene frikjent