Syriske flyktningebarn leker i regnværet i en flyktningleir i Jordan. Flere millioner barn i Midtøsten må klare seg uten skolegang, mange av dem som følge av krig og fattigdom. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB scanpix

Millioner av barn i Midtøsten uten skolegang

Over 12 millioner barn i Midtøsten går ikke på skole til tross for at det investeres mye arbeid nettopp i å få dem på skolebenken, ifølge Verdens barnefond UNICEF,

Barn som ikke får skolegang på grunn av krigen i Syria og Irak, er ikke inkludert i tallene. Hvis også disse regnes med, vil tallet være oppe i 15 millioner.

Det siste tiåret er det ifølge FN blitt brukt «betydelige ressurser og politisk kapital» på å gi barn i Midtøsten skolegang. Likevel har antall elever i barneskolen sunket, enkelte steder nesten halvert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Undersøkelsen omfatter ni land, og årsakene til barns manglende skolegang er flere. I mange tilfeller har familiene ikke penger til å dekke utgifter til bøker og skoleuniformer. I tillegg mister familien inntekt hvis barnet er i arbeid. Kjønnsdiskriminering er også en faktor. Mange synes ikke det er noen vits i å sende jenter på skolen ettersom de ikke er forventet å bli yrkesaktive.

Vold er også et problem, spesielt i krigsområdene i Syria og Irak, der barn rett og slett risikerer å havne midt i kamper på skoleveien.

Les også
400 flyktninger kan ha druknet i båtulykke
Les også
Iran med fredsplan for Jemen
Les også
PST mistenker juks for å få iranske studenter til Norge
Les også
– Lovet bistand til Gaza – betaler ikke
Les også
– Fem barn drept i luftangrep mot skole i Syria