KLAGE TIL PFU: Conrad Myrland, leder for MIFF, vil vurdere å sende inn klage til Kringkastingsrådet eller PFU på konkrete overtramp de har sett den siste uken fra NRK.

MIFF lagde seerstorm i NRK

Da reporter Sidsel Wold rapporterte fra Gaza på direkten, reagerte MIFFs leder med opp­fordring om å klage til NRK. Det resulterte i seerstorm.

«Gaza-folk er livredde, for da vet de at det kommer inn masse nervøse israelske soldater som skyter på alt som rører seg,» sa Wold fredag kveld. Også lørdag morgen rapporterte Wold til Dagsnytt på NRK radio: «Men du vet jo det at hver gang du hører et smell er det antageligvis noen som dør.»

Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel For Fred (MIFF) reagerer kraftig på uttalelsene, og mener at Wold opptrer svært partisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han oppfordret dermed MIFFs medlemmer til å sende inn klage til NRK, med det resultat at meldingsboksen i NRKs publikumsservice ble fylt.

Les også: Ber om mer distanse i Midtøsten-dekningen

Forstår reaksjonene

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, støtter Wold i sitt arbeid, men forstår også reaksjonene.

– Wolds jobb er å formidle det som faktisk skjer på Gaza. Hun rapporterer hvordan menneskene på Gaza opplever krigen. Det er en viktig distinksjon. Men at hun sier at israelske soldater er nervøse og skyter på alt som rører seg, er en spiss formulering, sier Kalbakk til Dagen.

Han forklarer videre at han tror Wold har ment at det ikke er nøye kontrollert hvem israelske soldater skyter på, og at nervøsitet kan føre til at man avfyrer våpen for fort. Det kunne derfor virke som de israelske soldatene virket nervøse.

— Dette er basert på øyenvitners erfaring fra bakkekrigen i 2009, da flere barn ble skutt og drept på gatene i Gaza, sier Kalbakk.

Skuffet over NRK

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Myrland er skuffet over at NRK ikke har svart konkret på MIFFs kritikk, rettet mot Wold, og mener at de ikke svarer på det som er hovedproblemet med dekningen.

– Hun bruker et propagandaspråk mot det israelske forsvar, som får seerne til å sitte igjen med inntrykket av en hær som er ekstremt brutalt og blodig. Det jeg påpeker er to konkrete overtramp av Wold, som lett beviselig er fullstendig feil. Vår kritikk er imidlertid ikke rettet mot at NRK gjengir lidelsen på palestinsk side, men det ekstreme overfokuset på palestinsk side i forhold til alle andre konflikter i verden, konflikter som ofte er tusen ganger mer blodig. Resultatet av dette er at nordmenn sitter igjen med et falskt bilde av den israelske krigføringen, sier Myrland.

Over gjennomsnittet Ingen andre saker kan måle seg med Israel/Palestina-konflikten når det kommer til reaksjoner fra publikum, ifølge Kalbakk. Etter MIFFs oppfordring mottok NRK 162 tilbakemeldinger, derav 152 som er direkte klager mot Wold. Kalbakk forteller at dette er godt over gjennomsnittet mange klager på en konkret sak.

– Myrlands oppfordring hadde helt klart effekt. Noen klager var mer generelle, men mange klagde konkret på Wolds fremstilling av Gaza, og mener vi har en pro-palestinsk dekning, sier Kalbakk til Dagen.

– Jeg er veldig glad for å høre at vår oppfordring fikk følger for NRK. Det viser at dette er noe en stor del av befolkningen reagerer på, sier Myrland.

Kalbakk forteller at NRK og Wold prøver å gjøre en så god journalistisk jobb som mulig. Men på grunn av det langvarige og sterke båndet mellom israelere, palestinere og nordmenn, er reaksjonene svært sterke fra begge sider.

– Da Myrland var gjest i NRK på mandag fikk vi reaksjoner fra andre siden, sier Kalbakk.

MIFF-lederen er oppriktig glad for at han ble invitert til NRKs studio. Og han er glad for reaksjonene dette skapte på palestinsk-vennlig side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det gir et lite signal fra NRK om at de forstår viktigheten av å slippe til ulike stemmer, sier Myrland.

Les også: Kristenledere til NRK: – Ta grep, unngå slagside mot Israel

Blitt bedre

En viss forbedring i dekningen av Midtøsten-konflikten kan ses over de siste årene, innrømmer Myrland. Han forteller at Dagsrevyen har rettet kritikk mot palestinsk selvstyre og deres belønningssystemer for terrorister. Det har også vært mindre å klage på med NRKs nåværende faste Midtøsten-korrespondent.

Seerstormer

At NRK er for lite kritiske til OL-planene har fått opp i mot 100 klager.

Den største klagestormen kom da NRK byttet sendetid på barneprogrammet «Drømmehagen» i 2010, da de fikk inn 2-3000 klager.

Ungdomsserien «Trekant» høstet også mange klager da det kom på skjermen i 2010.

Den største klagestormen kom da NRK byttet sendetid på barneprogrammet «Drømmehagen» i 2010, da de fikk inn 2-3000 klager.

Les også
Kristenledere til NRK: – Ta grep for å unngå ubalanse og slagside mot Israel
Les også
Ber om mer distanse i Midtøsten-dekningenRakettkrigen
Les også
– Ingen har gjort mer enn IDF for å beskytte sivilbefolkningen
Les også
Gazas innbyggere får et pustehull